null

Rookgasafvoer door de gevel: richtlijnen en tips

Rookgasafvoer door de gevel: richtlijnen en tips

Denkt u aan een rookgasafvoer door de gevel? Moderne technieken bieden mooie mogelijkheden, maar vereist een strakke planning en uitvoering om aan de geldende regelgeving te voldoen. U wilt uiteraard uw verbrandingsgassen veilig afvoeren naar de buitenlucht. Hierbij is de juiste keuze voor geschikte materialen en installatietechnieken erg belangrijk. Hoe gaat u aan de slag? Op deze pagina bespreken we de belangrijkste richtlijnen voor uw rookgasafvoer door de gevel en geven praktische tips om efficiënt te installeren volgens de regels.

De basis van een rookgasafvoer door de gevel

Rookkanalen door de gevel zorgen voor een veilige afvoer van verbrandingsgassen. De keuze van materialen, de plaatsing en de hellingshoek zijn van groot belang voor een veilige en efficiënte werking. Een correcte uitvoering minimaliseert risico's en verhoogt de duurzaamheid van uw systeem.

Wanneer u overweegt een rookgasafvoer door de gevel te installeren, zijn er enkele belangrijke factoren waarmee u rekening moet houden. Denk bijvoorbeeld aan wind terugslag. De Nederlandse wind kan soms verraderlijk zijn, dus een goede afvoer moet hier wel tegen bestand zijn. Zo helpt een trekkap bij het afvoeren van de rookgassen. En wat te denken van die boom vlakbij uw woning of andere mogelijke hindernissen? Plan goed vooruit, voordat u een kachelpijp plaatst.

Trekkap
Rookgasafvoer montage

Wat de wet zegt over geveldoorvoer

Heeft u er ooit bij stilgestaan waarom er steeds minder gevel mondingen voorkomen voor rookgasafvoeren van? Hier is een interessant feitje: er is een groeiende consensus onder belangrijke spelers in de industrie, zoals de Verenigde Ketelfabrikanten (VKF), rookgasafvoer fabrikanten (Rogafa), Uneto-VNI en de Stichting KvINL. Zij adviseren met klem om de uitmonding van rookgassen vooral op het dak te positioneren. Dit zijn weliswaar adviezen voor uitmondingen van een cv-ketel. Voor pelletkachels gelden strikte regels.

Pelletkachels en geveldoorvoer

Als u een pelletkachel met een geveldoorvoer overweegt, is het goed om te weten dat het Bouwbesluit dit niet toestaat. De wettelijke eisen bepalen namelijk dat toestellen die op vaste brandstoffen werken, zoals houtpellets, altijd boven het hoogste punt van uw woning moeten uitmonden.

Geveldoorvoeren bij pelletkachels worden ook niet aanbevolen door fabrikanten. Het halen van de minimale trek van 10-12 Pa is vaak een uitdaging, wat kan leiden tot gevaarlijke situaties zoals rook in de woonkamer. Bijkomende nadelen zijn onder meer extra geluid, zwarte roetaanslag op de gevel, onaangename geurtjes en een hoger risico op schoorsteenbrand.

Voor gastoestellen met gesloten verbranding ligt het verhaal anders. Hierbij is een geveldoorvoer toegestaan. Wel zijn er specifieke regels rondom de plaatsing, met name in de nabijheid van ramen, deuren en overkappingen. Het is dus van belang om zowel voor comfort als voor veiligheid de richtlijnen te volgen.

Do's en don'ts van geveldoorvoeren

Het plaatsen van een geveldoorvoer is geen alledaagse klus. Het vereist kennis van de richtlijnen en aandacht voor veiligheid. Hieronder zetten we op een rij wat u wel en niet moet doen als het gaat om de installatie van een geveldoorvoer.

Do's:

  • Wetgeving gashaarden volgen: bij gashaarden met gesloten verbranding is een geveldoorvoer toegestaan. Belangrijk hierbij is dat de uitmonding niet plaatsvindt nabij ramen, deuren, ventilatieopeningen of onder bepaalde structuren, zoals een carport of balkon.
  • Verdunningsfactor berekenen: deze cruciale stap zorgt ervoor dat de positie van uw geveldoorvoer binnen de vastgestelde richtlijnen valt.

Don'ts:

  • Pelletkachels en geveldoorvoer: het koppelen van een pelletkachel aan een geveldoorvoer is niet toegestaan. Dit gaat in tegen de wettelijke eisen en kan technische uitdagingen en risico's met zich meebrengen.
  • De risico's niet over het hoofd zien: verkeerd geïnstalleerde geveldoorvoeren kunnen leiden tot roetaanslag, geluidshinder, onaangename geuren en zelfs schoorsteenbranden.

Met deze tips waarborgt u niet alleen de veiligheid, maar zorgt u er ook voor dat de installatie voldoet aan de geldende wet- en regelgeving. Uw comfort en veiligheid staan voorop.

2023-10-16 Heating World

recente berichten