null

Dubbelwandige rookkanalen 200 mm RVS

Dubbelwandige rookkanalen 200 mm RVS

Dubbelwandige rookkanalen 200 mm RVS

Dubbelwandig rookkanaal 200 mm

Als het op verbrandingskachels aankomt, is het rookkanaal een integraal onderdeel van de prestaties en veiligheid van het rookgasafvoersysteem. Heating World biedt een breed scala aan rookkanalen, waaronder het dubbelwandige rookkanaal van 200 mm van roestvrij staal. Deze maat biedt een uitstekende balans tussen efficiëntie en veelzijdigheid, waardoor ze ideaal zijn voor vele verschillende soorten kachels, zoals houtkachels en pelletkachels.
De twee lagen roestvrij staal bieden een duurzame oplossing voor uw rookgasafvoer, terwijl de isolatielaag zorgt voor extra veiligheid tegen warme rookgassen.
Lees verder . . .

Verschillen tussen enkelwandige kachelpijpen en dubbelwandige rookkanalen

Enkelwandige kachelpijpen en dubbelwandige rookkanalen hebben verschillende toepassingen en voordelen. Een enkelwandige kachelpijp is een budgetvriendelijke oplossing, straalt veel warmte uit in de ruimte. Deze pijpen moeten zorgvuldig worden geïnstalleerd om oververhitting van omliggende oppervlakken te voorkomen.

Aan de andere kant, dubbelwandige rookkanalen bieden meer isolatie, waardoor ze veiliger zijn om door muren en plafonds te leiden, terwijl ze nog steeds een efficiënte rookafvoer bieden. Daarnaast bieden ze veiligheid wanneer ze zijn gemonteerd in de stookruimte van de kachel, omdat iemand zich niet per ongeluk aan een te warme pijp kan bezeren.

Toepassingen van een dubbelwandig rookkanaal 200 mm

Een dubbelwandig rookkanaal van 200 mm is ideaal voor een reeks verbrandingskachels, waaronder houtkachels, pelletkachels en kachels van andere vaste brandstoffen. Dankzij de dubbele wand zijn deze rookkanalen bestand tegen hoge temperaturen, terwijl ze ook zorgen voor een veilige afstand tot brandbare materialen. Bovendien zijn ze ontworpen om de rook efficiënt af te voeren, wat zorgt voor een schone verbranding en een verminderd risico op rookterugslag in de woning.

Hulpstukken voor een dubbelwandig rookkanaal 200 mm

Een succesvolle installatie van een dubbelwandig rookkanaal van 200 mm vereist diverse hulpstukken. Roestvrij stalen 200 mm dubbelwandige bochten van 15º, 30º, 45º en 90º zijn beschikbaar om het kanaal rond obstakels te leiden. Dubbelwandige RVS T-stukken van 90º en 135º helpen bij het maken van vertakkingen of veranderingen in de richting van het rookkanaal. Muurondersteuningen en muurbeugels zorgen voor stabiliteit, terwijl dakplaten in verschillende hellingsgraden het mogelijk maken om door verschillende daktypes te leiden. Daarnaast zorgt een stormkraag voor een waterdichte afwerking rond de flexibele dakdoorvoer. Ook heeft u keuze uit verschillende soorten schoorsteenkappen, waaronder regenkappen en trekkappen.

Een dubbelwandig rookkanaal 200 mm zelf installeren

De installatie van een dubbelwandig rookkanaal van 200 mm vereist zorgvuldige planning en voorbereiding. Begin bij de kachel en werk naar boven, met behulp van de juiste hulpstukken om bochten te maken en obstakels te omzeilen. Bij het doorvoeren door een muur of plafond, zorg ervoor dat u de correcte muurdoorvoer of plafond ondersteuning gebruikt om de veilige afstand tot brandbare materialen te waarborgen. De installatie wordt afgerond met een dakdoorvoer, stormkraag en schoorsteenkap, die samen een veilige en waterdichte uitgang voor de rookgassen creëren. Bij twijfel kunt u altijd onze montage instructies raadplegen of neemt u contact op met onze collega’s.

Veelgestelde vragen over Dubbelwandige rookkanalen 200 mm RVS:

Voor welke soorten kachels is een dubbelwandige kachelpijp 200mm geschikt?

Een dubbelwandig rookkanaal kunt u in de stookruimte en in andere ruimtes gebruiken, maar sowieso altijd in die laatste. Dat betekent dus ook buiten. Een dubbelwandige kachelpijp is verplicht wanneer u uw rookkanaal door een muur of plafond leidt. Dit soort kachelpijpen hebben de isolatie die nodig is om brandveiligheid te waarborgen. Een dubbelwandige kachelpijp van 200 mm is geschikt voor uiteenlopende soorten kachels. Behalve in combinatie met een houtkachel kunt u deze ook met bijvoorbeeld een pelletkachel of een gaskachel gebruiken.

Uiteraard is een dubbelwandige kachelpijp van 200 mm te gebruiken bij een kachel met uitgang van dezelfde diameter. Het is dus altijd van belang om die laatste te verifiëren voordat u tot de aanschaf overgaat.

Hoe draagt de dubbele wand van een roestvrijstalen kachelpijp bij aan de veiligheid?

Feitelijk kunt u niet om een roestvrij stalen kachelpijp heen. Zijn dubbele wand draagt in sterke mate bij aan de veiligheid van uw verwarmingstoestel. Binnen de binnenste buis bewegen de rookgassen zich voort, die vanaf de kachel worden afgevoerd naar buiten de ruimte. De ruimte tussen de binnenste en de buitenste buis fungeert als isolatie. De buitenkant van de pijp heeft dus een veel lagere temperatuur. Dat betekent overigens niet dat u deze gewoon kunt aanraken. De temperatuur ligt namelijk alsnog rond de 75 graden.

Dankzij de dubbele wand van een roestvrij stalen kachelpijp wordt het risico op het vlam vatten van brandbare materialen in de directe omgeving aanzienlijk verminderd. De isolatie zorgt er bovendien voor dat de trek verbetert. Dat verkleint op zijn beurt weer het risico op creosootvorming.

Hoe kies ik de juiste maat en soort dubbelwandige kachelpijp 200mm voor mijn kachel?

Een dubbelwandige kachelpijp betreft vaak een rvs kachelpijp, maar hoeft dat niet per definitie te zijn. Ook andere hittebestendige materialen kunnen dienstdoen. Echter, in de praktijk vertrouwt men vooral op roestvrij staal. Zoals u wellicht weet, hebben kachels uiteenlopende kachelaansluitingen. Die diameterverschillen zijn te verklaren door het type kachel en de maximale temperatuur die deze kan bereiken. Doorgaans geldt: des te hoger de temperatuur, des te groter de diameter. De diameter van een kachelpijp moet hetzelfde zijn als de diameter van de kachelaansluiting.

Welke schoorsteenkappen zijn er voor een dubbelwandige rvs rookkanaal 200 mm?

Wanneer u een dubbelwandig rvs rookkanaal gebruikt, is het zeer raadzaam om een schoorsteenkap aan te schaffen. Hiermee verbetert u de functionaliteit van de rookgasafvoer aanzienlijk. Net als voor rookkanalen zelf geldt dat ook schoorsteenkappen in verschillende soorten bestaan. Zo kunt u bijvoorbeeld denken aan een windkap of een trekkap, maar ook aan een regenkap of een vonkenvanger. Die laatste is vooral van belang in brandgevoelige omgevingen. Wederom is het uitkiezen van een schoorsteenkap met dezelfde diameter als het rookkanaal het belangrijkst.