null

Geblauwde kachelpijp 100 mm

Geblauwde kachelpijp 100 mm

Geblauwde kachelpijp 100 mm

Enkelwandige kachelpijp van geblauwd (geoxideerd) staal 0,6 mm dik

Rookgasafvoer enkelwandig kunt u gebruiken voor de aansluiting van een houtkachel of gaskachel op een bestaande schoorsteenpijp. Tevens mag een enkelwandig rookkanaal gebruikt worden in het zicht totdat het door een (buiten)muur of plafond gaat. Vanaf dit moment bent u verplicht om verder te voeren met een gecertificeerde geïsoleerde dubbelwandige kachelpijp.

Geblauwde kachelpijpen zijn een economische oplossing voor een rookkanaal; ze gaan in de regel echter niet langer mee dan enkele stookseizoenen.

Eigenschappen van de geblauwde kachelpijp 100 mm

Op het gebied van rookkanalen is de geblauwde kachelpijp iets minder bekend dan bijvoorbeeld de rvs kachelpijp. Toch is ook deze erg bruikbaar om de rookgassen van uw kachel af te voeren. De geblauwde kachelpijp dankt zijn naam aan de blauwe tint die hij heeft. Dit is het resultaat van een specifieke behandeling. Het staal ondergaat namelijk verhittings- en afkoelingsprocessen. De blauwe kleur die zo ontstaat, is het gevolg van oxidatie. Zo wordt de kachelpijp tegen verdere corrosie beschermd.

Lees verder . . .

De geblauwde kachelpijp 100 mm heeft een unieke uitstraling die bij uiteenlopende interieurs past. Heating World, uw specialist in rookgasafvoersystemen, vertelt u graag meer over de eigenschappen, toepassing en duurzaamheid ervan. In ons ruime assortiment vindt u behalve de geblauwde kachelpijp 100 mm ook andere benodigdheden zoals bochten, T-stukken en muurbeugels.

Levensduur van de geblauwde kachelpijp 100 mm

De geblauwde kachelpijp 100 mm is een enkelwandige rookgasafvoer die u op zowel houtkachels als gaskachels kunt aansluiten. Het geoxideerde staal heeft dusdanig andere kenmerken dan roestvrij staal, dat ook de levensduur van beide rookkanalen van elkaar verschilt. Zoals we al noemden, is een geblauwde kachelpijp voornamelijk een economische oplossing, maar aanzienlijk minder duurzaam. In de regel gaat de pijp maximaal enkele stookseizoenen mee. Door de geblauwde kachelpijp 100 mm regelmatig te onderhouden, kunt u de levensduur verlengen.

Koppelstukken voor de geblauwde kachelpijp 100 mm

Wanneer u zelf enigszins handig bent, kun u de geblauwde kachelpijp 100 mm zelf installeren. Uiteraard is alleen de kachelpijp zelf niet voldoende om een volledige en betrouwbare rookgasafvoer te realiseren. U heeft hiervoor immers ook de geschikte koppelstukken nodig. Het is van belang dat deze compatibel zijn met de kachelpijp en dat deze aan de veiligheidsnormen voldoen. Uiteraard vindt u bij Heating World uitsluitend rookkanalen en hulpstukken die van de benodigde certificaten zijn voorzien.

Heeft u een geblauwde kachelpijp met een andere diameter nodig? Geen probleem! Bij ons vindt u eveneens kachelpijpen van dit materiaal met diameters van 80, 90, 110, 120, 130, 150, 160, 180 en 200 millimeter. Ook daarbij bieden we de benodigde hulpstukken van dezelfde doorsnede aan.

Verschil met een rvs kachelpijp 100 mm

Tussen de geblauwde kachelpijp 100 mm en de rvs kachelpijp 100 mm bestaan enkele verschillen. Een van de belangrijkste daarvan noemden we eerder al even: de duurzaamheid. Een rvs kachelpijp gaat aanzienlijk langer mee. Daarnaast heeft deze een hogere hittebestendigheid. Wat voor u uiteindelijk de beste keuze is, is voornamelijk afhankelijk van de vereisten voor uw verwarmingssysteem.

Is de kachelpijp van 100 mm geschikt voor mijn houtkachel?

Of de kachelpijp van 100 mm geschikt is voor uw houtkachel, is afhankelijk van verschillende factoren. Daarbij valt te denken aan het vermogen van uw houtkachel en de lengte (hoogte) van het rookkanaal. De hoogte en diameter van het rookkanaal moeten er samen voor zorgen dat optimale trek kan worden gegarandeerd. Twijfelt u hierover? Schakelt u dan de hulp van een professional in.

Veelgestelde vragen:

Waar kan een geblauwde kachelpijp voor worden gebruikt?

Een geblauwde kachelpijp is geschikt voor verschillende soorten kachels, zoals houtkachels, kolenkachels en gaskachels. Men gebruikt het voor het aanleggen van een nieuw rookkanaal of om een bestaand rookkanaal te vernieuwen of te vervangen. Het oxidatieproces geeft de pijp een smaakvolle donkerblauwe afwerking die elke keer uniek is door de thermische behandeling. De kleur blauw varieert namelijk bij elke pijp, wat elk exemplaar een uniek karakter geeft.
Het is van belang om te realiseren dat een geblauwde kachelpijp enkel geschikt is voor de rookgasafvoer die in het zicht blijft. In het geval dat een rookkanaal door een muur of plafond wordt geleid, dient u over te stappen op een dubbelwandig rookkanaal om aan de vereiste brandveiligheidseisen te voldoen. Het gebruik van geblauwde kachelpijpen is in dergelijke situaties helaas niet toegestaan.

Wat zijn de voordelen van geblauwde kachelpijpen?

Wanneer u op zoek bent naar een betaalbare optie voor het plaatsen van een enkelvoudig rookkanaal voor uw kachel of haard, is een blauw gegloeide kachelpijp een uitstekende keuze. Bij Heating World vindt u enkelvoudige blauw gegloeide kachelpijpen met een dikte van 0,6 millimeter. Deze wanddikte zorgt ervoor dat er veel restwarmte van de kachel via de pijp wordt gestraald, met een efficiënt verwarming van uw ruimte als gevolg. Door middel van een oxiderend gloeiproces is de blauw gegloeide kachelpijp voorzien van een donkerblauwe laag. Ondanks dat de kleur van de pijp meer neigt naar zwart, wordt deze toch blauw genoemd vanwege de specifieke behandeling die de pijp heeft ondergaan.

Hoe kan ik een geblauwde kachelpijp aansluiten?

Bij het installeren van een geblauwde kachelpijp is het verstandig om eerst de lay-out van uw woning goed in kaart te brengen. Elke situatie anders is, dus wilt u een plan maken voor het traject van het kanaal, zodat de installatie makkelijk verloopt en u niet te maken krijgt met objecten die onverwachts in de weg zitten.
Bij de installatie moet u vanaf de kachel naar buiten toe werken, zodat het rookgasafvoersysteem afwaterend werkt. Ook is het cruciaal om het juiste materiaal te gebruiken. Een geblauwde kachelpijp mag namelijk niet worden gebruikt wanneer het kanaal door een plafond, dak of muur moet lopen. In dit geval moet u dubbelwandige kachelpijpen nodig gebruiken. Hou bij het montage door een dak ook rekening met een silicone of EPDM dakdoorvoer en stormkraag voor waterdichte afwerking. Bij vragen naar hulp kunt u terecht bij de klantenservice van Heating World. Daarnaast kunt u ook een van onze montage-instructies raadplegen op onze website.

Is een geblauwde kachelpijp ook geschikt voor buiten?

Hoewel kachelpijpen van geblauwd staal een economisch verantwoorde keuze zijn voor de afvoer van rookgassen van uw kachel, gaat dit helaas wel ten koste van de levensduur. De wanddikte en het oxidatieproces bieden minder bescherming tegen roest dan bijvoorbeeld roestvrijstalen pijpen. Daarom kunt u in de regel niet langer dan één stookseizoen gebruik maken van dit type kachelpijp. Dit geldt in het bijzonder wanneer u een rookkanaal van dit materiaal buitenshuis wilt gebruiken. De weersomstandigheden hebben geen gunstig effect op de vorming van roest en zullen daarmee de levensduur verkorten.