null

Geblauwde kachelpijp 120 mm

Geblauwde kachelpijp 120 mm

Geblauwde kachelpijp 120 mm

Enkelwandige kachelpijp van geblauwd (geoxideerd) staal 0,6 mm dik

Rookgasafvoer enkelwandig kunt u gebruiken voor de aansluiting van een houtkachel of gaskachel op een bestaande schoorsteenpijp. Tevens mag een enkelwandig rookkanaal gebruikt worden in het zicht totdat het door een (buiten)muur of plafond gaat. Vanaf dit moment bent u verplicht om verder te voeren met een gecertificeerde geïsoleerde dubbelwandige kachelpijp.

Geblauwde kachelpijpen zijn een economische oplossing voor een rookkanaal; ze gaan in de regel echter niet langer mee dan enkele stookseizoenen.

Lees verder . . .

Kachelpijp 120 mm van geblauwd staal uitgelegd

Bent u op zoek naar een kachelpijp 120 mm van geblauwd staal? Dan bent u bij Heating World aan het juiste adres. Bij ons vindt u een ruim assortiment rookgasafvoeren, waaronder van geblauwd staal. Deze staalsoort noemen we ook wel blauwstaal of gewalst staal. Over het staal ligt een dun laagje, dat voor de blauwachtige gloed zorgt. Dit materiaal wordt meestal om economische redenen gekozen.

Houtkachel 120mm aansluiting

Het is vanzelfsprekend dat een kachelpijp van geblauwd staal met een diameter van 120 mm goed moet aansluiten op uw kachel. De diameter vindt u op de kachel zelf. De kleinste houtkachels hebben een uitgang van 80-100 mm en de grootste varianten rond de 200 mm. Een kachelpijp van 120 mm is dan ook een zeer gangbare maat die bij veel houtkachels past. Voornamelijk wordt dit materiaal gebruikt bij het aansluiten van houtkachels of oude potkachels. De juiste aansluiting is van belang om te voorkomen dat rook in de leefruimte terechtkomt.

Nadelen van de 120 mm geblauwde kachelpijp

Een groot voordeel van de kachelpijp van geblauwd staal is het feit dat deze een zeer aantrekkelijke aanschafprijs heeft. Beter gezegd: de geblauwde kachelpijp is de goedkoopste kachelpijp die u kunt gebruiken. Dit materiaal is gemaakt van koudgewalst plaatstaal voorzien van een blauwachtige kleur, echter is dit materiaal erg dun en wordt verder niet beschermd. De bescherming is echter zeer beperkt wanneer u deze vergelijkt met de bescherming waarvan bij roestvrij staal sprake is. De 120 mm geblauwde kachelpijp kan dus gaan roesten en gaat bij normaal gebruik maar enkele stookseizoenen mee. Roestvorming gebeurt voornamelijk in vochtige ruimtes, ook tijdens het stoken kan er condens vocht vrij komen.

Vergelijking met een dubbelwandige kachelpijp

Een geblauwde kachelpijp met een diameter van 120 mm heeft geen ingebouwde isolatielaag. Dat kan de trek beïnvloeden. Bovendien betekent dit, dat de buitenkant van de pijp behoorlijk warm kan worden. Dat maakt het des te belangrijker om een veilige afstand tussen de pijp en brandbare materialen en voorwerpen te bewaren. Het globale advies is minimaal 20 cm. Een dubbelwandige kachelpijp biedt wel isolatie, omdat deze uit twee lagen pijpmateriaal bestaat. Dit soort pijpen voldoen aan hogere isolatie- en veiligheidsnormen.

De kachelpijp 120 mm onderhouden

Ook wanneer u weet dat de geblauwde kachelpijp van 120 mm niet al te lang zal meegaan, blijft het juiste onderhoud van belang. Dit levert u namelijk niet alleen een verbeterde duurzaamheid, maar ook meer veiligheid op. Controleert u daarom dan ook regelmatig op roestplekken, roetafzetting en scheurtjes. Door het aanbrengen van hittebestendige verf kunt u de levensduur van de kachelpijp vergroten.

Veelgestelde vragen over Geblauwde kachelpijp 120 mm:

Is de geblauwde kachelpijp 120 mm geschikt voor een houtkachel?

De veelzijdige geblauwde kachelpijp van 120 mm is een perfecte match voor verschillende kachel types, waaronder hout-, kolen- en gaskachels. Ideaal voor het aanleggen van een nieuw rookkanaal of voor het vernieuwen of vervangen van een bestaand systeem. De afwerking van dit product komt voort uit het unieke oxidatieproces, dat een stijlvolle donkerblauwe tint oplevert. Bovendien, dankzij de thermische behandeling is geen enkele pijp identiek in kleur, wat een uniek uiterlijk aan elke kachel geeft.

Kan ik een geblauwde kachelpijp 120 mm overal voor gebruiken?

Het gebruik van geblauwde kachelpijpen is niet in elke situatie aanbevolen. Het is belangrijk te begrijpen dat onze blauw gegloeide kachelpijpen het best tot hun recht komen waar ze zichtbaar blijven als onderdeel van uw interieur.
Met een stevige wanddikte van 0,6 millimeter straalt deze pijp een overvloed aan restwarmte uit uw kachel, zodat uw ruimte op de meest efficiënte manier wordt verwarmd. Dit betekent ook dat deze warmte invloed heeft op het materiaal dat de pijp aanraakt. Wanneer uw rookkanaal door een muur of plafond moet lopen, dan raden we u aan over te stappen naar een dubbelwandig rookkanaal om te voldoen aan de essentiële brandveiligheidseisen.

Is een geblauwde kachelpijp van 120 mm een geschikte maat voor mijn rookkanaal?

Het is cruciaal dat de grootte van uw stookopening overeenkomt met de diameter en lengte van uw rookkanaal. Afwijkingen kunnen namelijk problemen veroorzaken bij het verbranden en het afvoeren van rook. Zo zorgt u voor de perfecte afsluiting tussen uw open haard en uw rookkanaal, voor optimale rookafvoer. De diameter van de geblauwde stalen kachelpijpen hangt af van de haardopening, hoe lang het rookkanaal wordt, bochten die nodig zijn, isolatiemateriaal, de eigenschappen van het materiaal en de weerstand.
Heating World is u van dienst bij het vinden van de perfecte maat geblauwde kachelpijp. Met ons attente klantenservice team en onze uitgebreide selectie pijpen in verschillende maten, garanderen we dat u de perfecte oplossing voor uw stook behoeften.

Hoe kan ik een geblauwde kachelpijp van 120 mm aansluiten?

Voordat u begint met installeren, meet u de indeling van uw huis op. Omdat geen twee situaties gelijk zijn, is een zorgvuldige planning van de route van uw rookkanaal belangrijk. Zo heeft u een vlotte installatie en vermijdt u onverwachte obstakels.
Bij de installatie raden we aan om vanaf de kachel naar buiten toe te werken, waardoor een efficiënt afwaterend rookgasafvoersysteem ontstaat. De selectie van het juiste materiaal is ook van vitaal belang. Wanneer het rookkanaal door een plafond, dak of muur gaat, moet u overstappen op dubbelwandige kachelpijpen. Vergeet niet om rekening te houden met een flexibele dakdoorvoer en stormkraag voor een waterdichte afwerking bij installatie door een dak.
Heeft u vragen of hulp nodig? Onze klantenservice bij Heating World staat altijd klaar om u te ondersteunen. U kunt ook gebruikmaken van onze uitgebreide montage-instructies op onze website.