null

Geblauwde kachelpijp 110 mm

Geblauwde kachelpijp 110 mm

Geblauwde kachelpijp 110 mm

Enkelwandige kachelpijp van geblauwd (geoxideerd) staal 0,6 mm dik

Rookgasafvoer enkelwandig kunt u gebruiken voor de aansluiting van een houtkachel of gaskachel op een bestaande schoorsteenpijp. Tevens mag een enkelwandig rookkanaal gebruikt worden in het zicht totdat het door een (buiten)muur of plafond gaat. Vanaf dit moment bent u verplicht om verder te voeren met een gecertificeerde geïsoleerde dubbelwandige kachelpijp.

Geblauwde kachelpijpen zijn een economische oplossing voor een rookkanaal; ze gaan in de regel echter niet langer mee dan enkele stookseizoenen.

Lees verder . . .

Eigenschappen van een geblauwde kachelpijp 110 mm

Een geblauwde kachelpijp is een specifiek soort rookgasafvoer. De naam doet u wellicht denken dat deze kachelpijp blauw van kleur is. En alhoewel de kleur niet zo uitgesproken is, is de gloed wel degelijk aanwezig. De pijp is namelijk van staal gemaakt dat wordt ‘geblauwd’. Dat is een behandelingsmethode met als doel het beschermen van het staal tegen corrosievorming. Geblauwde kachelpijpen zijn echter iets anders dan rvs kachelpijpen. Ze hebben een beperkte duurzaamheid. Daartegenover staat wel hun gunstige aanschafprijs en lichte gewicht. Dat laatste maakt de installatie een stuk eenvoudiger.

Toepassingen van een geblauwde kachelpijp 110 mm

Een geblauwde kachelpijp van 110 mm heeft diverse toepassingen. Dit soort kachelpijp wordt voornamelijk binnen huishoudens gebruikt als rookgasafvoer voor een houtkachel of een open haard. De diameter van 110 mm is zeer gangbaar en maakt het rookkanaal geschikt voor kleine tot middelgrote verwarmingstoestellen. De pijp zelf heeft een dikte van 0,6 mm. U mag een geblauwde rookgasafvoer in het zicht gebruiken. Daarmee bedoelen we dat u een dubbelwandig rookkanaal nodig heeft vanaf het punt waarop de afvoer door een muur of plafond gaat.

Geblauwde kachelpijp 110 mm geschikt voor een stookseizoen

Een geblauwde kachelpijp van 110 mm is een zeer betaalbare kachelpijp. Wel dient u er rekening mee te houden dat deze doorgaans niet langer dan enkele stookseizoenen meegaat. Gebruikt u uw verwarmingstoestel intensief? Dan is het aannemelijk dat u de pijp gedurende slechts één seizoen gebruikt. Alhoewel het blauwen tegen corrosie beschermt, leidt intensief gebruik doorgaans slijtage op. Dit vanwege de beperkte wanddikte. Bent u op zoek naar een duurzame rookgasafvoer? Dan kunt u dus beter voor een dubbelwandige kachelpijp kiezen.

Verschillen tussen geblauwde kachelpijp en dubbelwandige kachelpijp 110 mm

Geblauwde kachelpijpen van 110 mm hebben enkele verschillen ten opzichte van dubbelwandige kachelpijpen van 110 mm. Die laatstgenoemde hebben namelijk twee lagen, waardoor ze de warmte beter kunnen isoleren. Ook beschermt deze dikke wand tegen condensatie. Een dubbelwandig rookkanaal is een duurzamere oplossing. Een geblauwde kachelpijp van 110 mm moet regelmatig worden vervangen. Dit maakt hem geschikt voor tijdelijk of seizoensgebonden gebruik. Vaak kiezen eigenaren van een buitenkachel voor een geblauwde kachelpijp. Het maakt hen minder uit dat de pijp zijn esthetiek als gevolg van weersveranderingen verliest.

Een geblauwde kachelpijp 110 mm monteren

Bij het monteren van een geblauwde kachelpijp doorloopt u een kort stappenplan. Zorgt u ervoor dat u bij aanvang over alle gereedschappen en materialen beschikt voor de montage. Zeker wanneer de pijp lang is, is het zeer raadzaam om gebruik te maken van klemmen en muurbeugels. Dit houdt de constructie een stuk steviger en dus ook veilig. Heeft u de geblauwde kachelpijp 110 mm gemonteerd? Controleert u dan op luchtlekken en breng indien nodig een hittebestendige kitaan. Tot slot is het van belang om bij de montage altijd de bij het product meegeleverde instructies te volgen.