null

Dubbelwandige rookkanalen

Dubbelwandige rookkanalen

Dubbelwandige rookkanalen

Dubbelwandig rookkanaal

Voor de afvoer van rookgassen, die houtkachels en pelletkachels tijdens verbranding aanmaken, kunnen dubbelwandige rookkanalen worden gebruikt. Mocht het rookkanaal geleid worden via een plafond of muur, dan bent u zelfs verplicht om gebruik te maken van een dubbelwandig rookkanaal.

Soms worden de begrippen dubbelwandige kachelpijp en dubbelwandig rookkanaal door elkaar gehaald. Een belangrijk verschil is dat een dubbelwandige kachelpijp enkel een onderdeel is van het volledige rookkanaal. Dit is namelijk de pijp die de kachel verbindt met het kanaal tot aan het plafond of de muur. Na dit stuk wordt de afvoer een rookkanaal genoemd.
Lees verder . . .

LET OP! Het merk Convesa is niet te combineren met ons huismerk!!

Bij Heating World bieden we dubbelwandige rookkanalen in diverse maten, materialen en uitvoeringen aan. Hier leest u meer over de toepassing van een dergelijk rookkanaal.

Enkelwandig of dubbelwandig rookkanaal

Wanneer er een rookgasafvoer wordt geplaatst voor een kachel, zijn er verschillende soorten rookkanalen waar u uit kunt kiezen om gebruik van te maken. De twee meest voorkomende soorten zijn een enkelwandig rookkanaal en een dubbelwandig rookkanaal. We lichten graag de verschillen voor u toe.

Een enkelwandig rookkanaal kan bijvoorbeeld bestaan uit een RVS kachelpijp en wordt gebruikt als rookgasafvoer vanuit een open haard of houtkachel. Dit type is een van de meest voorkomende en wordt vaak gebruikt als aansluiting op een bestaande schoorsteen of een nieuw te installeren rookkanaal. Enkelwandige rookkanalen zijn vaak van staal of roestvast staal gemaakt en vormen een relatief betaalbare oplossing.

Een dubbelwandig rookkanaal heeft als eigenschap dat er twee parallelle buizen over elkaar zijn geschoven. De binnenste buis dient als rookafvoer, terwijl de ruimte tussen de buizen wordt gebruikt voor isolatie. Dit brengt meteen een betere brandveiligheid met zich mee. Ook dubbelwandige rookkanalen zijn vaak gemaakt van RVS en worden gebruikt in situaties waar de rookgasafvoer door een muur of plafond gaat.

Dubbelwandig rookkanaal 200mm

Een dubbelwandig rookkanaal van 200 mm is een roestvrij stalen pijp die wordt gebruikt om het rookgas van een hout- of pelletkachel te ventileren. Het heeft een dubbele wand om de warmte-isolatie te verbeteren en warmteverlies te beperken. Zowel de buiten- als binnenwand bestaat gewoonlijk uit roestvast staal om corrosie te weerstaan, met isolatiemateriaal ertussenin. Bij het installeren van een dubbelwandig rookkanaal is het belangrijk rekening te houden met regelgeving volgens het Nederlands Bouwbesluit.

Dubbelwandig rookkanaal 150mm zwart

Een dubbelwandig rookkanaal van 150 mm in het zwart is een onderdeel van de rookgasafvoer dat wordt gebruikt om de rook van verbranding van hout of pelletkorrels af te voeren. Het is gemaakt van roestvrij staal en voorzien van een zwarte, hittebestendige verf om corrosie te voorkomen. Het rookkanaal is ook geïsoleerd om warmteverlies te voorkomen, brandveiligheid te bevorderen en is gemaakt voor een goede rookgasafvoer. Dit product wordt gebruikt in houtkachels, open haarden, inzethaarden en pelletkachels.

Dubbelwandig rookkanaal 80mm

Een dubbelwandig rookkanaal van 80 mm is een rookgasafvoer die gemaakt is van hittebestendige materialen zoals roestvrij staal. Het bestaat uit twee wanden, één aan de binnenkant en één aan de buitenkant, met minerale thermische isolatie daartussen. Dit beschermt de buitenwanden van het rookkanaal tegen hitte en vermindert het warmteverlies. Het wordt over het algemeen gebruikt voor hout- en pelletkachels. Deze rookkanalen zijn gemaakt van roestvast staal en kunnen in neutrale metaal kleur of met zwarte coating worden opgeleverd. Door het gebruik van RVS zijn deze rookkanalen bestendig tegen corrosie en hebben ze een lange levensduur.

Veelgestelde vragen over dubbelwandige rookkanalen:

Waarom is een dubbelwandig rookkanaal in sommige situaties verplicht?

De noodzaak voor dubbelwandige rookkanalen is vanwege de verbeterde veiligheids- en prestatiekenmerken. Ze zijn specifiek ontworpen om een betere warmte-isolatie te bieden dan rvs kachelpijpen en andere enkelwandige rookkanalen, waarbij ze de warmte van het rookgas binnenin het kanaal vasthouden. Dit helpt om te voorkomen dat aangrenzende structuren oververhit raken, waardoor het risico op brand wordt verminderd.
Wanneer een rookkanaal door brandbare structuren zoals muren, vloeren of plafonds moet gaan, biedt het dubbelwandige ontwerp een extra veiligheidsbarrière. De buitenste wand vormt een beschermende laag tussen het hete rookgas en het brandbare materiaal.

Welke maat rookkanaal heb ik nodig?

Het selecteren van de juiste maat rookkanaal hangt af van meerdere factoren. Allereerst speelt de uitgang van uw kachel een grote rol; deze bepaalt in grote mate de benodigde diameter van het rookkanaal. Ook het type en de grootte van uw kachel zijn belangrijk, omdat ze invloed hebben op de hoeveelheid geproduceerde rook en warmte. Daarnaast kunnen factoren als het aantal bochten, het gebruik van verloopstukken, het materiaal van het rookkanaal, en de weerstand van het materiaal invloed hebben op de benodigde afmetingen. Omdat er zoveel factoren meespelen, helpen de collega’s van Heating World u graag met het uitzoeken van de juiste maat voor uw situatie.

Hoe monteer ik een dubbelwandig rookkanaal?

De montage van een dubbelwandig rookkanaal vraagt om specifieke stappen, afhankelijk van het specifieke type kachel en de eigenschappen van uw woning. Het proces begint met het bepalen van de optimale route voor het kanaal en het veilig doorboren van eventuele muren of vloeren. Daarna worden de pijpsecties aan elkaar bevestigd, vaak met behulp van speciale koppelingen. U creëert een afwaterend effect door de montage te beginnen bij de kachel en naar buiten toe te werken. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat alle verbindingen goed zijn afgedicht om rooklekkage te voorkomen. Raadpleeg onze informatiepagina’s over de montage of stel uw vragen aan onze klantenservice.

Welke koppelstukken heb ik nodig voor een dubbelwandig rookkanaal?

De benodigde koppelstukken voor een dubbelwandig rookkanaal hangen af van de route en het ontwerp van uw rookkanaal. Zo heeft u bijvoorbeeld verloopstukken nodig als de diameter van de pijp verandert. Bochten zijn essentieel als het rookkanaal van richting verandert. Een T-stuk is nodig wanneer u een aftakking achter de kachel maakt voor de opvang van roet. Met een flexibele dakdoorvoer van EPDM of silicone zorgt u voor een veilige bevestiging van uw rookgasafvoer door uw dak. Een schoorsteenkap is nodig bij het eindpunt van het kanaal, zodat de rookgasafvoer is beschermd tegen weersomstandigheden, vocht en ongedierte.