null

Dubbelwandige rookkanalen 125 mm RVS

Dubbelwandige rookkanalen 125 mm RVS

Dubbelwandige rookkanalen 125 mm RVS

Dubbelwandig rookkanaal 125 mm

Dubbelwandige rookkanalen van 125 mm zijn geschikt voor de afvoer van verschillende brandstoffen, zoals hout en pelletkorrels. Als het rookkanaal doorloopt naar een andere ruimte dan waar de kachel staat en door een gevel, plafond of dak wordt geleid, is een dubbelwandig rookkanaal vereist.
Lees verder . . .

Er bestaat enige verwarring tussen de begrippen ‘dubbelwandige kachelpijp’ en ‘dubbelwandig rookkanaal’ en worden met regelmaat door elkaar gebruikt. Een dubbelwandige kachelpijp is slechts een onderdeel van het complete rookkanaal. De kachelpijp verbindt de kachel met buizen door plafond of muur. Alles wat hierna eraan is vastgekoppeld en tot het dak loopt wordt aangeduid als rookkanaal. Hier leest u wat voor eigenschappen een dubbelwandig rookkanaal met zich mee brengt.

Enkelwandig of dubbelwandig rookkanaal

Bij het aansluiten van een rookkanaal kan er gebruik worden gemaakt van verschillende typen afvoeren. Zo heeft een enkelwandig rookkanaal de eigenschap om een ruimte efficiënt te kunnen verwarmen door warm rookgas dat door de buis wordt afgevoerd. Aan de andere kant is een dubbelwandig rookkanaal juist weer veiliger door het gebruik van een extra laag tussen het hete rookgas en de omstanders of materialen in de nabije omgeving.

Een rookkanaal kan afwisselend bestaan uit zowel enkelwandige en dubbelwandige buizen. Het eerste gedeelte van een rookkanaal bestaat vaak uit een enkelwandige RVS kachelpijp waarna het overloopt in een dubbelwandige pijp. Wanneer uw rookkanaal door een plafond of muur heen loopt, zult u gebruik moeten maken van een dubbelwandig rookkanaal. Deze buizen worden namelijk verplicht door regelgeving, om zo de brandveiligheid te bevorderen van uw kachel.

RVS dubbelwandig rookkanaal

Zoals eerder beschreven, bent u bij plaatsen van een rookkanaal door een muur of plafond verplicht volgens het Nederlands Bouwbesluit gebruik te maken van een dubbelwandig rookkanaal. Door gebruik te maken van roestvast staal heeft u extra voordelen. Zo is een RVS dubbelwandig rookkanaal bestand tegen verkleuring van het materiaal, omdat er een oxidelaag is aangebracht die roest tegen zal gaan. Dit zorgt ervoor dat dit type rookkanaal geschikt is voor zowel binnen als buiten uw huis en dat het een lange levensduur heeft.

Flexibel dubbelwandig rookkanaal

Een flexibel rookkanaal kan worden ingezet voor renovaties wanneer er problemen zijn met lekkage, vocht of vuil in een bestaand rookkanaal. Ook kunnen ze een oplossing bieden voor slechte trek in de schoorsteen, waardoor de kans op brandgevaar vergroot wordt. Een dubbelwandig flexibel rookkanaal is extra stevig en heeft een langere levensduur dan enkelwandig flexibele rookkanalen.

Dubbelwandig rookkanaal dakdoorvoer

Als u van plan bent een rookgasafvoer aan te leggen voor uw hout- of pelletkachel, dan zult u bij een plaatsing door het dak gebruik moeten maken van een dubbelwandige pijp met een passende dakdoorvoer. Op deze manier geleid u het rookkanaal op een veilige manier door het dak, terwijl u vocht en waterschade door weersomstandigheden tegen gaat. Heating World biedt verschillende oplossingen voor een veilige dakdoorvoer, zoals flexibele dakdoorvoeren of een dakdoorvoer voor een plat dak.

Veelgestelde vragen over Dubbelwandige rookkanalen 125 mm RVS:

Wat zijn de eigenschappen van een rvs rookkanaal?

Een rvs rookkanaal wordt vaak gebruikt als rookkanaal in Nederlandse huishoudens met een hout- of pelletkachel. Rvs, oftewel roestvrij, staal beschikt over enkele gunstige eigenschappen. Daarbij valt uiteraard te denken aan een hoge hittebestendigheid, maar ook aan zijn isolerende vermogen. Daarvan is vooral sprake wanneer het een dubbelwandig rookkanaal betreft. De binnenste laag is dan verantwoordelijk voor het afvoeren van rookgassen, terwijl de buitenste laag voorkomt dat de buitenkant te heet wordt. Een rvs rookkanaal is duurzaam en kunt u zowel binnenshuis als buitenshuis gebruiken.

Waarom is een dubbelwandig rvs rookkanaal soms verplicht?

In sommige gevallen is het niet toegestaan om van een enkelwandig rookkanaal gebruik te maken. Een dubbelwandig rvs rookkanaal is verplicht wanneer u deze door een plafond of muur heen wilt laten lopen. Dit heeft te maken met de brandveiligheid. Omdat dubbelwandige rookkanalen aan de buitenkant minder warm worden, is er immers minder kans op brandgevaar. Deze regel is vastgelegd in het Nederlands Bouwbesluit. Overigens leveren dubbelwandige rookkanalen u nog eens een extra voordeel op. De isolatie die deze bieden, zorgen voor een verbeterde trek in het kanaal. Dat leidt tot een efficiëntere verbranding: meer warmte, minder roet- en creosootvorming en een gezonde binnenomgeving.

Is een dubbelwandige kachelpijp 125 mm de juiste maat?

Een dubbelwandige kachelpijp van 125 mm, zoals u in het assortiment van Heating World vindt, is geschikt voor de afvoer van uiteenlopende brandstoffen. U kunt deze prima gebruiken in combinatie met een houtkachel of een pelletkachel. Is er sprake van een lang rookkanaal? Dan willen we u adviseren om een kachelpijp met een grotere diameter te overwegen. De juiste maat van een dubbelwandige kachelpijp is een voorwaarde voor de efficiënte én veilige werking van een rookkanaal. Alhoewel 125 mm een gangbare maat betreft, is het noodzakelijk om de specificaties van uw kachel na te gaan. Een te kleine of een te grote kachelpijp kan grote gevolgen hebben voor het presteren van het rookkanaal.

Hoe monteert u een dubbelwandig geïsoleerd rookkanaal?

Het is vrijwel onmogelijk om één algemene instructie te geven voor het monteren van een dubbelwandig geïsoleerd rookkanaal. Per type kan dit namelijk verschillen. Daarom is het zorgvuldige lezen van de meegeleverde instructies een van onze belangrijkste tips. Houd ook altijd de juiste afstand tot brandbare materialen en bescherm uw kanaal tegen ongedierte met een kraaienkap. Heeft u zelf weinig ervaring met dit soort werkzaamheden? Overweegt u dan om een professional in te schakelen voor een correcte en veilige montage.