null

Flexibele dakdoorvoeren

Flexibele dakdoorvoeren

Flexibele dakdoorvoeren

Een flexibele dakdoorvoer is een soort afdichting die wordt gebruikt om bijvoorbeeld een dubbelwandig rookkanaal door het dak van een gebouw te leiden. Deze dakdoorvoer is flexibel, wat betekent dat het gemakkelijk kan worden gebogen of gevormd om aan te passen aan de vorm van het dak. Dit is handig omdat het dak vaak niet helemaal vlak is, dus een flexibele dakdoorvoer kan helpen om te voorkomen dat de kachelpijp beschadigd raakt als het door het dak wordt geleid. Heating World biedt diverse soorten flexibele dakdoorvoeren voor een goede installatie.
Lees verder . . .

EPDM flexibele dakdoorvoeren

EPDM (Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer) is een synthetisch groep van rubbersoorten die vaak wordt gebruikt voor dakbedekking. Het wordt gewaardeerd om zijn duurzaamheid en weersbestendigheid, en het is bestand tegen UV-straling, ozon en lage temperaturen. Het is ook flexibel en kan gemakkelijk worden aangepast aan verschillende dakvormen. EPDM wordt vaak gebruikt voor platte daken, omdat het goed tegen water kan en de dakbedekking kan vormen rond obstakels zoals rookkanalen.

Silicone flexibele dakdoorvoeren

Een alternatief dakdoorvoer materiaal is silicone. Siliconenrubber heeft een aantal voordelen, maar staat voornamelijk het meest bekend om zijn weerstand tegen extreme temperaturen. In tegenstelling tot EPDM blijft silicone stabiel en behoudt het zijn fysieke eigenschappen tot ruim boven de 200ºC. Dit maakt het materiaal uiterst geschikt voor brandveiligheid.

Toepassingen van flexibele dakdoorvoeren

Er zijn verschillende toepassingen voor flexibele dakdoorvoeren, afhankelijk van het soort gebouw waar ze op worden geplaatst. Zo helpen deze dakdoorvoeren bij het afdichten van het dak en voorkomt het dat er water in het gebouw komt, wat kan leiden tot schimmel- of waterschade. Ook wanneer er door grote temperatuurverschillen uitzetting van het rookkanaal optreedt, zal een flexibele dakdoorvoer perfect afdichten. Daarnaast gaat het ook vermoeiingsbreuken van het rookkanaal tegen, wanneer er bijvoorbeeld sprake is van een starre buisdoorvoering.

Installatie van een dakdoorvoer

De precieze manier waarop een dakdoorvoer wordt geïnstalleerd kan variëren afhankelijk van het soort dakdoorvoer en het type gebouw. Algemene stappen voor de installatie van een dakdoorvoer zijn:

  1. Maak het dak schoon en veeg het af om te voorkomen dat er stof of vuil op de dakdoorvoer terechtkomt. Zorg bij het uitzoeken van de locatie dat er een goede toegang is voor onderhoud en inspectie.
  2. Maak een gat in het dak op de plaats waar de dakdoorvoer moet komen. Dit gat moet groot genoeg zijn om het rookkanaal door te laten en om de dakdoorvoer te laten passen.
  3. Plaats de dakdoorvoer over het gat en zorg ervoor dat hij goed past en goed afsluit.
  4. Maak de dakdoorvoer vast met behulp van de meegeleverde bevestigingsmiddelen, zoals schroeven of lijm. Zorg ervoor dat de dakdoorvoer stevig vastzit en dat er geen openingen zijn waardoor water kan binnendringen.
  5. Test de dakdoorvoer om te zien of hij goed afsluit en geen water doorlaat. Als alles goed zit, kunt u het rookkanaal door de dakdoorvoer leiden.
  6. Maak de doorvoer passend voor de afmeting van het rookkanaal.
  7. Plaats het rookkanaal met eventuele schoorsteenkap.

Heeft u hulp nodig bij het uitzoeken van een dakdoorvoer?

Geen dak of rookkanaal is hetzelfde, waardoor u misschien advies kunt gebruiken die van toepassing is in uw situatie. Heating World heeft een team van professionals die voor u klaar staan en graag helpen bij het uitzoeken van de juiste dakdoorvoer.