null

De nieuwe regels voor een rookgasafvoer

De nieuwe regels voor een rookgasafvoer

Terwijl we hard doorgaan met het plan om een groenere wereld te creëren, worden er links en rechts nieuwe regels bedacht om uitstoot van uitlaatgassen te verminderen. Zo zijn er nieuwe regels voor uw rookkanaal, die moeten zorgen voor een belangrijke verandering in duurzaamheid en veiligheid. Met deze regels voldoet men aan de groeiende zorgen over de impact van verontreinigende uitlaatgassen. Daarom stellen deze regels strengere normen voor de emissies van industriële en huishoudelijke warmtebronnen.

De focus ligt op het minimaliseren van de schadelijke effecten van rookgassen, het verbeteren van de efficiëntie van de afvoersystemen en het zorgen dat dit wordt nageleefd bij de lokale en internationale milieuwetgeving. Op deze pagina bespreken we de belangrijkste aspecten van deze nieuwe regelgeving en wat dit betekent voor zowel bedrijven als voor u als consument.

Het bouwbesluit: wat u moet weten over uw rookgasafvoer

2023 komt met nieuwe regels voor uw rookgasafvoer: een aangepast artikel in het Bouwbesluit 2012. Wat betekent dit voor u? Wanneer u zich als certificerende instantie wilt aanmelden, moet u zorgen voor een goedkeuring van de Raad voor Accreditatie. Daar stopt het niet. Bent u op zoek naar een cv-ketel, gashaard of geiser? Vanaf 1 april 2023 is het essentieel dat de vakmensen die deze apparaten bij u thuis installeren, onderhouden of repareren, een speciale certificering hebben. Dit heeft als doel om veiligheid voorop te zetten, met name om ongevallen door koolmonoxide te vermijden.

Rookgasafvoer montage

Hoe het bouwbesluit de rookgasafvoer van pelletkachels beïnvloedt

Het Bouwbesluit heeft direct invloed op de rookgasafvoer van pelletkachels, net zoals andere gasverbrandingsapparaten. De ingevoerde regelgeving en certificering vereisten hebben als doel om installaties veiliger en efficiënter te maken. Denk hierbij onder andere aan de verplichting van een dubbelwandig rookkanaal die door een muur of plafond heen gaat. Onder het nieuwe stelsel van certificering zijn bedrijven verplicht om vanaf 1 april 2023 gecertificeerd te zijn. Dit geldt voor het plaatsen, onderhouden of repareren van installaties en moeten pelletkachels voldoen aan strikte installatie- en onderhoudsnormen.

Vanaf nu moet elke interventie aan de rookgasafvoer van uw pelletkachel worden gedaan door professionals met een certificering. Deze nieuwe regels gelden voor zowel huiseigenaren als installatiebedrijven, zodat iedereen de zekerheid heeft dat alles volgens de regels verloopt.

Hoe voldoet u aan de nieuwe rookgasafvoer regels?

We een stappenplan voor u op een rij, zodat u voldoet aan de nieuwe rookgasafvoer regels:

  • Certificering voorop: kies altijd voor bedrijven met de juiste certificaten voor installatie, onderhoud of reparatie vanaf 1 april 2023.
  • Wees geïnformeerd: maak uzelf vertrouwd met het Bouwbesluit 2012 en de bijbehorende regels. Een goed geïnformeerde klant is een veilige klant!
  • Koop bewust: schaf enkel kachelpijpen en rookgasafvoeren aan die voldoen aan de Europese normen.
  • Stel vragen: Neem geen genoegen voor minder. Vraag naar certificaten en controleer deze.

Met deze stappen geniet u van de warmte van uw pelletkachel en weet u dat u bijdraagt aan een veiliger huis en een groenere toekomst.

2023-10-17 Heating World

recente berichten