null

Rook slaat naar beneden in de schoorsteen: de oorzaken en oplossingen

Rook slaat naar beneden in de schoorsteen: de oorzaken en oplossingen

Heeft u een houtkachel aangesloten, dan heeft u zich voorafgaand daaraan waarschijnlijk goed in de vereisten voor rookkanalen verdiept. Die strenge regelgeving leidt er in de meeste gevallen toe dat men een dubbelwandig rookkanaal in de schoorsteen heeft gemaakt. Toch kan het zo zijn dat u soms moet constateren dat rook naar beneden slaat in de schoorsteen. Vaak duidt dit op omgekeerde trek. Een trekregelaar of een schoorsteenkap kunnen hierin verbetering brengen. Heating World zet de mogelijke oorzaken plus oplossingen voor u op een rijtje.

Houtkachels
schoorsteenkap

De rook slaat naar binnen bij uw houtkachel

Constateert u dat rook tijdens het gebruik van uw houtkachel naar binnen slaat? Dit kan verschillende oorzaken hebben. Het beste wat u kunt doen, is in de eerste plaats controleren of de kacheldeur wel goed is gesloten. Is dat niet het geval, dan kan rook namelijk makkelijk de ruimte binnendringen. Een gebrekkige ventilatie kan hier ook (mede) debet aan zijn. Mogelijk is er ook sprake van afdichtingen van onvoldoende kwaliteit. Dit is voor zowel enkelwandige als dubbelwandige rookkanalen van groot belang.

Dubbelwandige rookkanalen

Er komt rook uit de houtkachel

Is de capaciteit van een kachelpijp of de trek onvoldoende? Dan kan rook niet voldoende worden afgevoerd en slaat deze naar beneden in de schoorsteen, uw woonruimte in. Komt er rook uit de houtkachel, dan kan dat ook op een slechte verbranding duiden. Gebruikt u daarom te allen tijde droog hout. Ook dient het rookkanaal regelmatig te worden gereinigd om roet- en creosoot ophoping te voorkomen. Zorgt u er ook altijd voor dat u de kachel voldoende heet opstookt om de gewenste trek te verkrijgen. Helpt ook dat niet? Controleert u dan of u wellicht een rookgasafvoer met een grotere diameter nodig heeft.

Rookterugslag houtkachel begrijpen

Rookterugslag bij een houtkachel ontstaat wanneer er drukverschil tussen de binnen- en buitenomgeving bestaat. Dat drukverschil kan, zoals uit de voorbeelden hierboven blijkt, verschillende oorzaken hebben. Controleert u deze punten dan ook stapsgewijs om na te gaan waar het probleem in is gelegen. Een praktische tip van Heating World: plaats een schoorsteenkap of trekkap met vonkenvanger boven op uw rookkanaal. Zo voorkomt u dat de wind de rook terug de kachel in stuwt.

Trekkap met vonkenvanger

Schoorsteen blaast naar binnen: hoe voorkomt u het?

Hoe u kunt voorkomen dat de schoorsteen naar binnen blaast, is dus afhankelijk van de oorzaak die daaraan ten grondslag ligt. Lukt het u niet om deze te achterhalen? Neemt u dan een professional in de arm, die uw houtkachel en rookgasafvoer zorgvuldig onder de loep neemt. Gelukkig is er voor ieder probleem een effectieve oplossing beschikbaar. Heeft u een kwalitatief hoogwaardig rookgasafvoersysteem nodig? Dan bent u bij Heating World aan het juiste adres!

2023-12-14 Heating World

recente berichten