null

Hoe pakt u een schoorsteen lekkage aan?

Hoe pakt u een schoorsteen lekkage aan?

Heeft u last van een lekkende schoorsteen? Dat is niet alleen heel vervelend, het kan ook nog eens structurele schade aan uw woning opleveren. Constateert u een lekkage? Komt u dan ook zo snel mogelijk in actie. Het is dan natuurlijk wel van belang dat u weet hoe u dit herkent. Vaak zien woningbezitters water- en vochtplekken op plafonds en muren en kan ook de verf loskomen. Na een langere tijd kan zelfs het voegwerk beschadigd raken. Vochtproblemen gaan vaak ook hand in hand met een onaangename, muffe geur. Rinkelen de alarmbellen? Heating World vertelt u graag hoe u dit probleem aanpakt.

Stormkraag
Aluminium kraaienkap Ø 200mm

Oorzaken van een lekkende schoorsteen

Diverse factoren kunnen de oorzaak zijn van een lekkende schoorsteen. Een vaak gehoorde ‘diagnose’ is een beschadiging aan het metsel- of voegwerk. Dat kan door ouderdom komen, maar veel vaker komt dit door een fout in de aanleg. Foutief aangebracht voegwerk bijvoorbeeld. Of het gebruik van mortel die niet vuurvast (genoeg) blijkt te zijn. Een lekkende schoorsteen kan daarnaast ook worden veroorzaakt door een beschadigd loodslab of de afwezigheid van een stormkraag. Vogels die niet worden geweerd door kraaienkappen kunnen met hun nesten eveneens schade aanbrengen.

Oplossingen voor lekkage bij de schoorsteen

Constateert u lekkage bij de schoorsteen? Dan kunt u ervoor kiezen om deze te repareren. U pakt dan het metsel- en voegwerk aan. Ook kunt u beschadigde loodslabben laten vervangen. Een tweede oplossing voor lekkage bij uw rookkanaal is het plaatsen van een flexibel rookkanaal. Dit type rookkanalen mag u ook alleen gebruiken wanneer er al een bestaand rookkanaal aanwezig is. In dit geval vormt het dus een prima oplossing. Het materiaal van deze rookkanalen laat zich makkelijk buigen, zodat u het aan de vorm van de schoorsteen kunt aanpassen. Zeker wanneer beschadigd metsel- of voegwerk de oorzaak is van een schoorsteenlekkage, is een flexibele rookgasafvoer de oplossing bij uitstek.

Klemband flexibel
Vuurvaste mortel 1 kg

Repareren vs. renoveren

In het geval van lekkage is het dus eigenlijk de vraag of u tot reparatie of renovatie wilt overgaan. Wat u beslist, zal grotendeels afhankelijk zijn van de ernst van de schade. Wanneer er sprake is van ernstige en/of structurele problemen, is renovatie het meest voor de hand liggend. U verwijdert dan in de meeste gevallen het oude metselwerk en bouwt de schoorsteen weer opnieuw op. Zorgt u ervoor dat u vuurvaste mortel gebruikt. Omdat deze bestand is tegen hoge temperaturen, zal van beschadigingen in de toekomst minder snel sprake zijn.

Voorkom dat uw schoorsteen regen lekt

Voorkomen is beter dan genezen. De opbouw van een schoorsteen is grotendeels bepalend. Behalve de vuurvaste mortel die we hierboven noemden, kunnen ook andere maatregelen lekkages helpen voorkomen. Bijvoorbeeld een schoorsteenkap tegen regen. Door deze maatregelen vanaf het begin of in ieder geval zo snel mogelijk te treffen, heeft u in de toekomst een stuk minder zorgen.

2023-11-01 Heating World

recente berichten