null

Kies de juiste diameter voor uw rookkanaal

Kies de juiste diameter voor uw rookkanaal

Heeft u een houtkachel aangeschaft of staat u op het punt om dit te doen? Dan kunt u vast niet wachten om deze te gaan gebruiken. Neemt u de installatie zelf voor rekening? Heating World helpt u hierbij graag op weg. In deze blog vertellen we u hoe u de juiste diameter voor een rookkanaal oftewel kachelpijp kiest. Dit is van belang, omdat dit de trek en de prestaties van de kachel beïnvloedt.

De diameter is grotendeels afhankelijk van het vermogen van uw houtkachel. 150 mm is de meest gangbare maat. Grotere diameters komen echter ook vaak voor. De diameter van de kachelpijp moet minstens gelijk zijn aan de diameter van de uitgang van de houtkachel.

Dubbelwandige rookkanalen rvs
Dikwandige kachelpijp zwart

Diameter rookkanaal houtkachel: wat u moet weten

De diameter van het rookkanaal voor uw houtkachel is essentieel. Dit heeft verschillende redenen. We noemden net al even dat u hiermee de trek en de prestaties van uw kachel bevordert. Maar nog belangrijker is dat u met een kachelpijp met een rookgasafvoer met de juiste diameter ook de veiligheid waarborgt. Alleen met de juiste maat kunt u rookgassen optimaal afvoeren. Zo hoeft u zich geen zorgen te maken over rookterugslag in uw woning en de opbouw van creosoot.

Diameter rookkanaal pelletkachel: vergelijking met houtkachel

Houtkachels en pelletkachels worden nogal eens over één kam geschoren. Ze verbruiken namelijk dezelfde brandstof. Toch bestaan er wezenlijke verschillen. Deze zijn ook van invloed op de diameter van een rvs kachelpijp of een rookgasafvoer van ander materiaal. Doorgaans hebben houtkachels een grotere diameter nodig. Hout heeft namelijk meer zuurstof nodig voor de verbranding dan bij houtpellets, die veel meer gecontroleerd branden. Ook beschikt een pelletkachel over een ventilator die rookgassen uitblaast. Daardoor is er minder trek in het kanaal nodig. Een diameter van 80 mm is daarom vaak al voldoende.

Houtkachel

Hoe de diameter rookkanaal houtkachel berekenen?

Het kan lastig zijn om de juiste diameter voor het rookkanaal van uw houtkachel te berekenen. Ons eerste advies is daarom om de handleiding van uw houtkachel te raadplegen. Vaak is daarin meer informatie te vinden. Daarnaast zijn online verschillende rekenhulpen beschikbaar die u hiermee kunnen helpen. Onder andere het vermogen van de kachel en de aanwezigheid van eventuele bochten in de kachelpijp zijn van invloed op de benodigde diameter.

De impact van de juiste diameter op kachelprestaties

Beschikt u over een kachelpijp met de juiste diameter? Dan kunt u rekenen op een efficiënt verbrandingsproces. Dat betekent dat u met minder brandstof meer warmte zult weten te creëren. Daarnaast profiteert u van de eerder genoemde verbeterde trek, minimale creosoot opbouw en een hogere veiligheid. De juiste diameter gaat bovendien hand in hand met een langere levensduur van uw verwarmingssysteem.

2023-11-02 Heating World

recente berichten