null

Open haard ombouwen naar houtkachel

Open haard ombouwen naar houtkachel

Een open haard staat garant voor een mooie sfeer, maar kent ook zo zijn nadelen. Het grootste nadeel? Hij levert veel minder rendement dan een houtkachel. Wilt u uw woning efficiënter kunnen verwarmen, dan is een houtkachel een goede oplossing. Uw open haard kunt u laten ombouwen naar een houtkachel. U profiteert dan van een efficiënte manier van verwarmen en behoudt tegelijkertijd de gezellige uitstraling in uw woonruimte. Heating World vertelt u graag meer over houtkachels en het ombouwen van uw open haard.

houtkachel
dikwandige kachelpijp

Voordelen van houtkachel in schouw

Veel mensen die contact met ons opnemen, zijn verrast wanneer ze horen dat een houtkachel in een schouw kan worden geplaatst. Zeker gezien het feit dat er tal van maten en modellen bestaan, is er altijd wel een houtkachel te vinden die perfect in uw bestaande schouw past. Bovendien is een houtkachel over het algemeen ook compacter. Met een houtkachel kunt u snel flink wat warmte creëren en geniet u van de sfeer die de dansende vlammen afgeven.

De houtkachels van vandaag de dag werken op basis van geavanceerde verbrandingstechnologieën. De verbranding is dus niet alleen efficiënt, maar ook schoon. Fijn voor uw portemonnee, fijn voor het milieu. Bovendien is hout zelf ook een hernieuwbare bron.

Zoek een inzethaard of laat een houtkachel inbouwen

Zoekt u naar de meest eenvoudige manier om uw open haard naar een houtkachel om te bouwen? Wellicht heeft u al eens van een inzethaard gehoord. We noemen dit ook wel een inzethoutkachel. Deze compacte unit vereist nauwelijks sloopwerkzaamheden. Dat leidt er ook toe dat deze keuze een stuk voordeliger uitvalt. In veel gevallen kunt u gebruik blijven maken van de bestaande rookgasafvoer.

flexibele rookkanalen

Rookkanaal vervangen of bestaande schoorsteen gebruiken?

Is sloopwerk voor u geen bezwaar? Wanneer u voor het ombouwen van een open haard naar een houtkachel kiest, is een eerste belangrijke overweging het rookkanaal. Of beter gezegd: de staat van het rookkanaal. Soms kan het bestaande rookkanaal worden gebruikt, maar het is raadzaam om hier altijd een kachelspecialist of schoorsteenveger naar te laten kijken. Deze specialist inspecteert de staat van uw kachelpijp grondig en informeert u over eventuele noodzakelijke aanpassingen. Een oplossing hiervoor is bijvoorbeeld een flexibele rookgasafvoer in de bestaande schoorsteen plaatsen. Een goed functionerend rookkanaal is noodzakelijk voor een efficiënt verbrandingsproces en het minimaliseren van rook en gassen.

Zelf plaatsen of laten installeren

Het installeren van een houtkachel is een klus die uiterste nauwkeurigheid vergt. U wilt de installatie natuurlijk zo correct mogelijk installeren dat de brandveiligheid word gehandhaafd. Hierdoor kunt u veilig stoken, maar ook op een efficiënte en veilige verbranding rekenen. Beschikt u over de benodigde technische kennis? Dan kunt u de installatie zelf uitvoeren. Is dat niet het geval of twijfelt u daarover, dan willen we u adviseren om dit aan een professional over te laten. Deze beschikt over de ervaring, de kennis én de gereedschappen die nodig zijn voor een optimaal eindresultaat.

2024-01-19 Heatingworld

recente berichten