null

Houtkachel klep open of dicht? Wij leggen het je uit

Houtkachel klep open of dicht? Wij leggen het je uit

Heeft u een hoogwaardige houtkachel aangeschaft? En gebruikt u optimaal gedroogd hout? Maar is er teveel natuurlijke trek aanwezig in het rookkanaal? Dan is een smoorklep een mogelijke oplossing. Dit is een regelklep welke in een enkelwandige buis word geplaatst om de trek in het rookkanaal te temperen. Er word dan een weerstand gecreëerd waardoor de trek word vermindert en de warmte niet volledig verloren gaat. Heating World vertelt u graag wat de beste manier is om dit onderdeel te gebruiken.

Hoe werkt een afsluitklep in een rookkanaal?

De meeste moderne houtkachels zijn goed afgesteld en regelbaar doormiddel van de al aanwezige zuurstof regeling. Dat werpt soms de vraag op wat dan precies de toegevoegde waarde van een afsluitklep is. Om dat te begrijpen, is het belangrijk om te weten hoe deze precies werkt. Doormiddel van een smoorklep kan de trek in het rookkanaal geregeld worden. Er word een weerstand gecreëerd waardoor de trek word vermindert en de warmte niet volledig verloren gaat. De hoge temperaturen zullen langer in het rookkanaal blijven waardoor er meer warmte word op genomen door de enkelwandige kachelpijp en hierdoor meer kan uitstralen.

smoorklep
dikwandige kachelpijp

Afsluitklep rookkanaal instellen

Het monteren van een afsluitklep is geen ingewikkelde klus. Dit onderdeel word doormiddel van een kleine gaatje in de kachel pijp gemonteerd. De klep zelf word via de binnenkant van de buis vast gezet, de regeling word verder gedaan met het handvat welke via de buitenkant van de buis aan de klep word geïnstalleerd. Voordat de kachel word opgestookt word de klep volledig open gezet. Zodra het rookkanaal is verwarmd en er word teveel natuurlijke trek gegenereerd, dan zal de klep worden gedraaid waardoor de stroming van de rookgassen worden geremd. Een afsluitklep of smoorklep mag en kan nooit het rookkanaal volledig afsluiten. Dit heeft ermee te maken dat als de kachel word opgestookt en de klep nog dicht zit, dan zal de rook via de houtkachel de kamer in komen wat slecht voor uw gezondheid is en erg gevaarlijk kan zijn.

Smoorklep houtkachel gebruiken tijdens het stoken

Komt u tijdens het stoken tot de conclusie dat de smoorklep moet worden bijgesteld? Houdt u er dan rekening mee dat de smoorklep heet kan worden. De houtkachel klep bevindt zich namelijk in de directe nabijheid van de verbrandingskamer. Dat betekent dat u voorzichtig moet zijn met het bedienen van de houtkachel klep wanneer de kachel al in gebruik is. Hittebestendige handschoenen zijn een goede manier om het risico op verbranding tegen te gaan.

Tips voor efficiënt stoken met houtkachels

Om efficiënt te kunnen stoken met een houtkachel, is het dus van belang om de houtkachel klep op de juiste manier in te stellen. Hiermee vermindert u stroming van de natuurlijke trek. Daarnaast is het gebruik van goed gedroogd hout een voorwaarde om efficiënt én schoon te kunnen stoken. Houdt u tot slot bij de aanschaf van een houtkachel ook altijd rekening met de omvang en de isolatie van de ruimte waarin u deze wilt gebruiken.

2024-01-24 Heatingworld

recente berichten