null

Dakdoorvoer plat dak installeren

Dakdoorvoer plat dak installeren

Wilt u een houtkachel monteren en moet het rookkanaal door een plat dak heen geleid worden? Of het nu gaat om een woning, een overkapping of een veranda met een plat dak, u heeft in dit geval altijd een dakdoorvoer nodig. Deze zorgt ervoor dat de constructie stabiel en waterdicht is. Met een dakdoorvoer leidt u dus feitelijk een dubbelwandig rookkanaal door een plat dak. Bij deze installatie moet u rekening houden met de specifieke kenmerken van het dak. Bijvoorbeeld het materiaal waarvan deze is gemaakt en wat voor dakbedekking er aanwezig is. Heating World vertelt u hierover meer.

houtkachel
dubbelwandig rookkanalen

Dakdoorvoer houtkachel op een plat dak

Heeft u een houtkachel en moet u de rookgasafvoer door een muur, plafond of dak laten lopen? Dan heeft u altijd een dubbelwandig rookkanaal nodig. Deze rookkanalen zijn voorzien van twee buizen. De ruimte daartussen dient als isolatie. Zo wordt de buitenkant nooit te warm en voorkomt u een hoog risico op brand. Gaat u een dakdoorvoer voor een houtkachel op een plat dak plaatsen? Dan is het van belang om de juiste positie te kiezen. De gouden regel is hierbij dat de dakdoorvoer zich zo centraal mogelijk ten opzichte van de houtkachel moet bevinden.

Kies tussen een EPDM dakdoorvoer of siliconen

Net zoals rookkanalen bestaan ook dakdoorvoeren in diverse soorten materialen. Vooral EPDM dakdoorvoeren en varianten van siliconen zijn veel voorkomende soorten. EPDM staat voor Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer en kan een langdurige temperatuur aan van 100 °C. EPDM is een soort rubber dat goed tegen uv-straling en weersveranderingen in het algemeen kan. Een Siliconen dakdoorvoer is een flexibel, synthetisch materiaal dat eveneens goed tegen hogere temperaturen kan. Behalve tegen hitte zijn siliconen ook bestand tegen chemische stoffen. Ideaal dus, wanneer u met uw houtkachel hoge verbrandingstemperaturen bereikt. Beide materialen zijn flexibel en gemakkelijk in gebruik.

EPDM dakdoorvoeren
Silicone dakdoorvoeren

Voorkomen van veel voorkomende fouten

Het installeren van een dakdoorvoer in een plat dak is een klus die nauwkeurigheid vereist. Voor een optimaal eindresultaat wilt u absoluut enkele veelvoorkomende fouten vermijden. Een van de vaakst gemaakte fouten is het onvoldoende afdichten van de dakdoorvoer. Dit kan lekkages opleveren. Het is van belang om hoogwaardige afdichtingsmaterialen te gebruiken om dit te voorkomen. Zeker wanneer u zich realiseert dat het gat voor de dakdoorvoer een diameter van enkele centimeters meer heeft dan de dubbelwandige kachelpijp zelf.

Stormkraag

Lange termijn onderhoud voor uw dakdoorvoer

Wanneer u de dakdoorvoer eenmaal heeft geïnstalleerd is het van belang om regelmatig onderhoud uit te voeren. Controleert u daarom de staat van de afdichtingen en eventuele stormkraag, maar ook het dak zelf rondom de dakdoorvoer. Beschadigingen aan het dak zelf kunnen namelijk ook de rookgasafvoer negatief beïnvloeden. Door proactief te zijn in uw aanpak, kunt u grote problemen voorkomen. Dat bevordert de efficiëntie én de veiligheid van uw houtkachel.

2024-01-23 Heatingworld

recente berichten