null

Alles over uw houtkachel rookgasafvoer vervangen

Alles over uw houtkachel rookgasafvoer vervangen

Een rookkanaal is een cruciaal onderdeel voor uw houtkachel. De functie van het rookkanaal is het veilig afvoeren van verbrandingsgassen die in de kachel ontstaan. Zeker wanneer u kiest voor een rookgasafvoer van kwalitatief hoogwaardig materiaal zoals roestvrij staal, zult u lang met dit onderdeel doen. Hoe lang een rookkanaal mee gaat is afhankelijk van welk type u hier kiest. Een roestvrij staal rookkanaal kan niet roesten en zal lang mee gaan. Valt de keuze op een stalen rookkanaal kan dit op ten duur roesten en corroderen, na verloop van tijd zal dit moeten worden vervangen. Zo zal de houtkachel efficiënt blijven branden en voorkomt u overlast, schade aan de omgeving en uw gezondheid.

Rookgasafvoer vervangen kosten

Wanneer u erachter komt dat een rookkanaal aan vervanging toe is of vervangen moet worden, dan zult u zich afvragen wat dit kan gaan kosten. Net als voor de aanschaf van een nieuwe houtkachel geldt ook voor het vervangen van de rookgasafvoer dat de kosten uiteenlopen en afhankelijk zijn van het type, de grootte en de complexiteit van de afvoer. Indien gewenst, kan Heating World u hierover meer vertellen. We willen benadrukken dat een rookgasafvoer van belang is voor uw gezondheid, werking van de houtkachel en goedkoop vaak duurkoop is.

houtkachel
dikwandige kachelpijp

Verschillende keuzes voor rookgasafvoeren voor uw houtkachel

Er zijn veel verschillende rookkanalen op de markt verkrijgbaar. Door deze verschillen word het voor de consument erg lastig gemaakt waar u uiteindelijk goed aan doet. Een zwarte buis, stalen kachelpijp of geëmailleerde buis, is erg populair binnen in een woning. Een roestvrij staal rookkanaal gaat erg lang mee vanwege de efficiëntie en duurzaamheid. Uiteraard bepaalt de houtkachel welke diameter u nodig heeft. Heating World kunt u hier het juiste advies voor geven.

Eenvoudig zelf de rookgasafvoer voor uw houtkachel monteren

Bent u zelf handig? Dan kunt u ervoor kiezen om zelf het rookkanaal te monteren. Ten eerste moet u zeker zijn van de diameter die moet worden toegepast, dit is vaak afhankelijk van de kachel. Het is ook van belang dat in het geval van een bestaand rookkanaal, dat de benodigde diameter toegepast kan worden. Ten tweede zal een rookkanaal altijd dubbelwandig moeten zijn uitgevoerd zodra u door een muur of plafond heen gaat. Dit is zelfs verplicht. Een enkelwandige buis mag en kan worden toegepast in dezelfde kamer als de houtkachel. Dit kan een rvs kachelpijp, een zwart stalen kachelpijp of een blauw gegloeid stalen buis zijn. Voert u het rookkanaal door een dak, dan is ook een stormkraag gecombineerd met een dakplaat zeer aan te raden om te gebruiken.

geblauwde kachelpijp
geblauwde kachelpijp

Wanneer is een rookgasafvoer vervangen verplicht?

Tot slot willen we u nog kort vertellen wanneer het vervangen van de rookgasafvoer verplicht is. Dit is namelijk het geval bij corrosie, scheuren of andere vormen van slijtage. Hierdoor kan lekkage optreden, waardoor ongezonde en zelfs onveilige situaties kunnen ontstaan. Door uw rookgasafvoer regelmatig te (laten) controleren en te laten schoonmaken, komen eventuele problemen tijdig aan het licht. Heeft u meer informatie nodig over het vervangen van een rookgasafvoer? Neemt u dan gerust contact met ons op.

2024-01-19 Heatingworld

recente berichten