null

Wat te doen wanner uw houtkachel stinkt

Wat te doen wanneer uw houtkachel stinkt

Heating World is expert op het gebied van uw rookgasafvoer. We weten als geen ander hoe efficiënt, maar ook hoe gezellig een houtkachel kan zijn. Bij een juiste werking ondervindt u geen stankoverlast door het verbrandingsproces. Stinkt uw houtkachel? Dan is het van belang om na te gaan waardoor dat kan worden veroorzaakt. Roetophoping in de kachelpijp bijvoorbeeld, of het gebruik van onvoldoende gedroogd hout. Uiteraard kunnen er ook andere redenen bestaan voor een stinkende houtkachel. Heating World zet de belangrijkste voor u op een rijtje.

Kachelpijp

Uw houtkachel stinkt chemisch

Komt er een chemische geur uit uw houtkachel? Dan kan verschillende oorzaken hebben. Vaak ontstaat deze geur door het gebruik van behandeld hout. Hiermee bedoelen we geverfd of geïmpregneerd hout. Behalve een onaangename geur kan dit ook schade voor uw gezondheid tot gevolg hebben. Het beste gebruikt u daarom uitsluitend onbehandeld hout. Daarnaast kunt u overwegen om op een betere kwaliteit brandhout over te stappen. Tot slot controleert u de luchttoevoer naar uw kachel. Ook die kan bijdragen aan de ontwikkeling van een chemische geur.

Uw houtkachel stinkt buiten

In ongeveer 20% van de Nederlandse huishoudens is een open haard of een houtkachel te vinden. In de koude herfst- en wintermaanden creëert u zo niet alleen een aangename temperatuur, maar ook een gezellige sfeer. Natuurlijk is het niet uw bedoeling dat u buiten stank creëert en hiermee overlast veroorzaakt voor buren en andere omwonenden. Als zich een vervelende geur naar buiten verspreidt, is het wederom van belang om eerst na te gaan welk soort hout u gebruikt. Is deze droog en onbewerkt? Dan ligt het probleem mogelijk bij de rookgasafvoer.

Rookkanalen

Uw houtkachel stinkt binnen

Vervuilde en verstopte rookkanalen zijn daarnaast de belangrijkste veroorzakers van stinkende houtkachels. Wanneer de rook niet goed weg kan, slaat deze terug in de ruimte. Ook kan gebrekkige trek wegens weersomstandigheden voor een stinkende houtkachel binnen zorgen. Is het buiten warmer dan binnen? Dan kan namelijk een omgekeerde trek ontstaan, waarbij rook naar uw woonkamer trekt in plaats van de lucht ingaat. Laat uw kachelpijp regelmatig preventief schoonmaken om de kans op stankoverlast binnen te verkleinen. Natuurlijk is ook een goede ventilatie altijd van belang. Kijk daarom ook naar een trekkap met vonkenvanger, die de trek in uw rookkanaal bevordert en schoorsteenbranden voorkomt door uitslaande vonken.

Uw houtkachel stinkt als hij uit is

Vaak wordt onterecht gedacht dat een houtkachel alleen kan stinken wanneer deze in gebruik is. Dat is niet het geval. Ook wanneer het vuur al lang en breed gedoofd is, kunt u nog steeds last hebben van een onaangename geur. Dit kan komen door roetophoping in het rookkanaal of in de verbrandingskamer. Ook in dit geval geldt dat het regelmatig laten reinigen van kachel en de enkel- of dikwandige kachelpijp het grootste deel van de problemen kan voorkomen.

Vonkenvanger
2023-12-14 Heating World

recente berichten