null

Waarom heeft u een dakdoorvoer nodig voor uw rookkanaal?

Waarom heeft u een dakdoorvoer nodig voor uw rookkanaal?

Het hebben van een goede dakdoorvoer voor uw rookkanaal is belangrijk om meerdere redenen, vooral als u de veiligheid en efficiëntie van uw kachel in overweging neemt. In deze blog beschrijven we waarom een dakdoorvoer aandacht verdient bij het plaatsen van uw rookkanaal.

Wat doet een dakdoorvoer?

Een dakdoorvoer is ontworpen om de rook en verbrandingsgassen die door de houtkachel of pelletkachel worden geproduceerd, op een gecontroleerde en veilige manier van binnenuit uw woning naar buiten te leiden. Naast het afvoeren van rook helpt een dakdoorvoer ook om externe elementen zoals regen, sneeuw en vuil buiten het rookkanaal te houden. Dit minimaliseert de kans op ongewenste verstoppingen en vermindert het risico op waterschade.

Een goed geïnstalleerde dakdoorvoer zorgt ook voor een strakke aansluiting met het dak, waardoor u lekkages kunt voorkomen. Lekkages zorgen niet alleen voor schade aan uw woning, maar kunnen ook de efficiëntie van uw kachel verminderen.

dakdoorvoer

De juiste dakdoorvoer voor uw situatie

Er zijn verschillende soorten dakdoorvoeren beschikbaar. We zetten de opties op een rij:

Flexibele dakdoorvoer: dit type dakdoorvoer past zich gemakkelijk aan de contouren van uw kachelpijp aan, waardoor het nauw aansluit. Dit type dakdoorvoer maakt het ideaal voor zowel platte daken als daken met een helling. Veel voorkomende materialen zijn EPDM of siliconen. Het verschil leggen we hieronder uit.

Dakdoorvoer met loodvervanger: deze dakdoorvoer is voorzien van een loden plaat. Hierdoor plaatst u eenvoudig de dakdoorvoer onder uw dakpannen, waardoor de plaat zich aanpast aan de vorming van uw dak.

dakdoorvoer met loodvervanger

Dakdoorvoer met aluminium plaat: dit type dakdoorvoer met aluminium plaat is vaak gecombineerd met een EPDM-mof. Het wordt gebruikt op daken met dakshingles, dakleer of wanneer uw dak voorzien is van bitumen. De aluminium plaat is bestand tegen corrosie en weersinvloeden, waardoor het een uitstekende keuze is voor allerlei weersomstandigheden.

dakdoorvoer met aluminium
silicone dakdoorvoer

Het verschil tussen EPDM en silicone dakdoorvoeren

Het verschil tussen EPDM en silicone dakdoorvoeren zit voornamelijk in de materialen en hun specifieke eigenschappen. EPDM, of Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer, is een soort rubber dat bekend staat om zijn uitstekende weerstand tegen weersinvloeden, UV-straling en temperatuurschommelingen. Dit maakt EPDM dakdoorvoeren zeer duurzaam en betrouwbaar, vooral in wisselvallige klimaten.

Silicone dakdoorvoeren daarentegen zijn gemaakt van een flexibel, synthetisch materiaal dat zich onderscheidt door zijn weerstand tegen hitte en chemische stoffen. Silicone is soepeler dan EPDM en kan beter omgaan met constante hoge temperaturen, waardoor het vaak de voorkeur is voor toepassingen met hoge verbrandingstemperaturen.

Installeer uw dakdoorvoer waterdicht

Het laatste dat u wilt na de installatie van een rookkanaal, is een mogelijke lekkage. Het belang van een waterdichte dakdoorvoer is daarom onmiskenbaar. Het sluit naadloos aan, laat niets door en garandeert optimale prestaties.

Een slordige installatie vergroot niet alleen de kans op lekkages, maar verstoort ook de werking van uw rookkanaal. Investeer daarom in kwaliteit. Gebruik kit voor alle weersomstandigheden of kies voor die speciale afdekplaat die past op uw dakbedekking. Wilt u helemaal zeker zijn? Plaats dan een stormkraag. Dit onderdeel zorgt dat alles op zijn plek blijft zitten én uw dak lekvrij houdt.

2023-10-13 Heating World

recente berichten