null

Rookkanaal aanleggen kosten: wat bepaalt de prijs?

Rookkanaal aanleggen kosten: wat bepaalt de prijs?

Wanneer u voor een kachel of een open haard kiest, is het natuurlijk van belang dat deze goed én veilig werkt. Een rookkanaal is daarbij onontbeerlijk. Heeft u al een blik op het ruime assortiment aan rookkanalen geworpen? Dan bent u waarschijnlijk al tot de conclusie gekomen dat de keuzemogelijkheden aanzienlijk zijn. Behalve de eigenschappen van een rookkanaal kunnen ook de kosten ervan behoorlijk variëren. In deze blog vertelt Heating World u graag meer over welke factoren de uiteindelijke prijs van een rookkanaal bepalen.

Rookkanaal aanleggen kosten
dubbelwandige rookkanaal Geblauwde kachelpijp 80 mm

Overzicht van de algemene kosten rookkanaal

Kachelpijpen bestaan in verschillende prijscategorieën. Het prijskaartje is grotendeels afhankelijk van de vraag of een kachelpijp enkelwandig of een dubbelwandig rookkanaal is. Die laatste zijn duurder. Wanneer u de pijp door een muur of plafond wil laten lopen, is deze echter wel verplicht. De geblauwde kachelpijp, die eigenlijk meer zwart is, is het goedkoopst. Het nadeel is wel dat deze ook maar één stookseizoen meegaat. Voor iets meer geld kunt u dan misschien beter voor een duurzame variant kiezen. Tot slot spelen natuurlijk ook de afmeting en de lengte van het kanaal een rol. Vergeet u ook niet eventuele installatiekosten wanneer u dit aan een professionele installateur overlaat.

Kachelpijp installeren kosten: budgettaire overwegingen

Alvorens u uw keuze maakt uit de vele rookkanalen, is het noodzakelijk om uw budget te bepalen. Wilt u niet meer uitgeven dan noodzakelijk is, vraagt u dan offertes bij meerdere installateurs aan. Let u er wel goed op dat deze zijn gecertificeerd. De prijs zou bovendien ook nooit leidend moeten zijn. Goedkoop is duurkoop klinkt als een cliché, maar is ook hier waar.

Klemband flexibel 150 mm

Rookkanaal aanleggen in bestaande schoorsteen: kosten

Wilt u een kachel of open haard gaan gebruiken en beschikt uw woning al over een schoorsteen? Soms is het noodzakelijk om aanpassingen te doen aan de schoorsteen. Daarbij kunt u bijvoorbeeld denken aan het vergroten van de diameter. Bovendien wilt u zich ervan kunnen verzekeren dat de schoorsteen in goede staat verkeert. Laat u om die reden dan ook een inspectie uitvoeren. De kosten zijn situatieafhankelijk.

In een bestaande schoorsteen kunt u ook goed een flexibele rookgasafvoer aanleggen. Zo is een flexibele rookgasafvoer gemaakt van roestvrij staal en kan worden gebogen. Hierdoor kunt u deze in de bestaande schoorsteen laten passen.

Rookkanaal laten plaatsen: kosten versus doe-het-zelf

Het aanleggen van een rookkanaal is een complexe klus. We raden u dit alleen aan wanneer u handig bent en hiermee ervaring hebt. Daarnaast is het van belang om op de hoogte te zijn van de geldende bouw- en veiligheidsvoorschriften. Kunt u het rookkanaal zelf plaatsen? Het spreekt voor zich dat u hiermee een flinke kostenbesparing realiseert. Professionele installatiekosten vormen immers een groot deel van de totaalprijs.

2023-10-31 Heating World

recente berichten