null

Uw schoorsteen trekt niet, wat nu?

Uw schoorsteen trekt niet, wat nu?

Niet alleen de kwaliteit van de kachel zelf is bepalend voor de efficiëntie ervan, ook de schoorsteen doet een flinke duit in het zakje. Als de trek daarvan niet optimaal is, kan dit verschillende problemen veroorzaken. U kunt dit aan diverse zaken herkennen. Een van de vaakst voorkomende tekenen is rookterugslag van uw kachelpijp in de kamer. Hiermee wordt bedoeld dat de rook niet omhoog de schoorsteen ingaat, maar de kamer inkomt. Ook roetafzetting en een sterke rookgeur zijn duidelijke tekenen. Heating World vertelt u graag wat u kunt doen wanneer uw schoorsteen niet of niet goed genoeg trekt.

kachelpijp
Dubbelwandige rookkanaal

Kachel trekt niet goed: factoren die invloed hebben

Er is niet één factor aan te wijzen die de trek van uw schoorsteen beïnvloedt. Verschillende zaken kunnen hieraan ten grondslag liggen. In gunstige gevallen zijn deze tijdelijk van aard. Denk bijvoorbeeld aan de temperatuur van het rookkanaal (een koud rookkanaal trekt meestal minder goed dan een warme) en de windrichting. Daar heeft u zelf natuurlijk geen invloed op. Waar u wel iets aan kunt doen, is het verhelpen en voorkomen van obstructies zoals vuil en vogelnesten. Tot slot kunnen ook de afmetingen van de schoorsteen zelf het probleem veroorzaken.

Optimaliseren van de trek in uw schoorsteen

Is de trek in uw schoorsteen verre van optimaal? Gaat u dan eerst na of deze schoon en vrij van creosoot is. Onderzoekt u ook of er sprake is van obstructies. Zo ja, verwijdert u die dan zo spoedig mogelijk. Is dat nog niet voldoende? Dan kunt u een schoorsteenkap (laten) plaatsen. We noemen dit ook wel een trekkap voor uw schoorsteen. Deze geleidt de wind en bevordert zo de trek. Bovendien zult u zo ook een stuk minder risico lopen op vogelnesten. De meest ingrijpende maatregel is het moeten optimaliseren van de schoorsteenhoogte.

Trekkap vvor flexibel Ø 200 mm
Aluminium kraaienkap Ø 200 mm

De functie en voordelen van een schoorsteen trekkap

Een schoorsteen trekkap plaatst u bovenop de schoorsteen. Deze bevordert de trek en biedt tegelijkertijd een esthetische meerwaarde. Een trekkap functioneert als het ware als een soort windvanger en geleidt de wind in de juiste richting, zelfs bij sterke windkracht. Maar dat is niet zijn enige praktische voordeel. Een schoorsteen trekkap voorkomt namelijk ook binnendringende vogels en regen in de schoorsteen. Voorbeelden hiervan zijn kraaienkappen. Sommige exemplaren zijn voorzien van een zogeheten vonkenvanger, die voorkomt dat vonkjes uit de schoorsteen ontsnappen en buiten schade aanrichten.

Oplossingen voor een slecht trekkende schoorsteen

Zoals u na het lezen van onze blog wel heeft begrepen, kunt u het probleem van een slecht trekkende schoorsteen op verschillende manieren oplossen. Welke manier dat is, is afhankelijk van de oorzaak. Wanneer u zelf handig of ervaren bent, kunt u deze wellicht zelf opsporen. In andere gevallen is het raadzaam om een professional in de arm te nemen.

2023-10-31 Heating World

recente berichten