null

Houtkachel aansluiten op bestaande schoorsteen

Houtkachel aansluiten op bestaande schoorsteen

Bent u als woningbezitter op zoek naar een manier om warmte en gezelligheid te creëren? Dan heeft u ongetwijfeld al aan een houtkachel gedacht. Het fijne van deze verwarmingsbron is dat u deze op een al bestaande schoorsteen kunt aansluiten. U beschikt daarmee direct over een afvoer van rook en verbrandingsgassen en hoeft geen nieuw rookkanaal te realiseren. Dat scheelt u tijd, inspanning en geld. Heating World vertelt u in deze blog graag wat u nodig heeft om een houtkachel aan te sluiten op een bestaande schoorsteen.

Kachelpijp
Nisbus

Wat is een nisbus?

Een nisbus, ook wel een schoorsteenadapter genoemd, ziet er erg eenvoudig uit. Het is een buisvormige component die van verschillende soorten materiaal kan zijn vervaardigd. De nisbus functioneert als verbinding tussen de kachel uitlaat en de schoorsteen. Ondanks zijn eenvoudige voorkomen vervult hij dus een sleutelfunctie. Doorgaans wordt een nisbus achter een houtkachel in de schoorsteenruimte gemetseld. Via de kachelpijp gaan de rookgassen naar de nisbus. De trek in de schoorsteen zorgt er vervolgens voor dat deze naar boven worden afgevoerd. Nisbussen zijn in verschillende diameters verkrijgbaar. Zo vindt u voor iedere houtkachel wel een geschikt exemplaar.

De voordelen van een nisbus plaatsen in een bestaande schoorsteen

Aan het gebruiken van een nisbus in een bestaande schoorsteen zijn verschillende voordelen verbonden. Het allerbelangrijkst is de veiligheid die deze met zich meebrengt. Rookgassen worden efficiënt in de schoorsteen geleid en daar gehouden. Dit bevordert een gezond binnenklimaat en voorkomt schade aan de schoorsteen zelf. Bovendien wordt de trek zo een stuk beter en bouwt zich minder creosoot in de schoorsteen op. Creosoot is ongezond en bovendien verantwoordelijk voor het grootste deel van de schoorsteenbranden.

Vuurvaste mortel
Vuurvaste kachelkit

Nisbus inmetselen: technieken en tips

We noemden net al even dat een nisbus in de meeste gevallen in de schoorsteenruimte wordt gemetseld. Op die manier kan hij zijn functie het beste vervullen. Dit metselwerk is meteen het lastigste onderdeel van de klus. Heating World geeft u daarom graag wat tips.

Een goede voorbereiding is het halve werk. Maakt u daarom de binnenkant van de schoorsteen schoon en verwijdert u eventuele obstakels. Het beste kunt u de kachelpijp tijdens deze klus even van de nisbus loskoppelen; dit geeft u meer bewegingsvrijheid bij het metselen. Met een hittebestendige kit dicht u de naden tussen de nisbus en de schoorsteen.

Gereedschappen en materialen voor het plaatsen van een nisbus

Gaat u voor het eerst een nisbus in een bestaande schoorsteen metselen? Zorgt u er dan voor dat u, behalve over een nisbus van de juiste diameter, ook over een vuurvaste mortel en een hittebestendige kit beschikt. Denk ook aan veiligheidsmaatregelen. Handschoenen en een bril zijn geen overbodige luxe tijdens het uitvoeren van deze klus. Bent u niet zeker over de installatie? Dan kunt u overwegen om een professional in te schakelen.

2023-11-02 Heating World

recente berichten