null

De alles brander haard uitgelegd

De alles brander haard uitgelegd

Een alles brander is een houtkachel die op verschillende soorten brandstoffen werkt. Behalve hout kunt u dus ook andere materialen gebruiken om een ruimte te verwarmen. In allesbranders voor particulier gebruik kunt u behalve houtblokken ook briketten en kolen gebruiken. Bij Heating World vindt u diverse allesbranders, zoals de ECODesign MOON-202 en de ECODesign SUN-202. Beide houtkachels zijn gemaakt van dik plaatstaal en hebben een gietijzeren deur. U kunt er hout, kolen en diverse minerale brandstoffen in gebruiken.

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, kunt u niet alles in een allesbrander gebruiken. Zo zijn plastic en bewerkt hout bijvoorbeeld uit den boze. Met een alles brander kunt u gemakkelijk tussen brandstoffen wisselen.

Sun 202
Moon 202

Wat is een allesbrander?

Een allesbrander is dus een houtkachel waarmee u meerdere soorten brandstoffen kunt verbranden. Daarom noemt men hem ook wel een multibrandstofkachel. Er bestaat nogal eens verwarring over de term ‘allesbrander’. Feitelijk bestaan échte allesbranders niet voor particulier gebruik. Thuis kunt u met dit verwarmingstoestel dus alleen maar verantwoorde brandstof gebruiken. Een allesbrander is vaak voorzien van een verstelbaar luchttoevoersysteem. Zo kunt u het verbrandingsproces aanpassen aan het soort brandstof dat u op dat moment gebruikt.

Mag alles in de alles brander haard?

“Mag ik alle soorten brandstof in de alles brander haard gebruiken?” is een vraag die ons maar wat vaak gesteld wordt. Het antwoord hierop is echter ‘nee’. Met een allesbrander kunt u wel vele kanten op, maar u kunt niet zomaar iedere brandstof die voorhanden is gaan gebruiken. Er wordt van u verwacht dat u er verantwoordelijk en milieuvriendelijk mee omgaat.

Het eerder genoemde bewerkte hout, maar ook plastic leveren bij verbranding bijvoorbeeld schadelijke stoffen op. Deze stoffen doen het milieu geen goed, maar zijn ook voor u giftig. U wilt deze dus onder geen beding inademen. Ook papier en karton kunt u beter vermijden. De meeste mensen kiezen voor de klassieke houtblokken. Dit kan beuken of eiken houtblokken zijn. Over gedroogde houtblokken zorgen voor de meeste efficiënte verbranding.

Verschil allesbrander en houtkachel

Een allesbrander en een houtkachel gebruikt u beide om een ruimte mee te verwarmen. Beide doen dit door de verbranding van fysieke brandstoffen. Het grote verschil tussen de allesbrander en de houtkachel is dat die laatste uitsluitend bedoeld is voor het verbranden van hout. Met een allesbrander heeft u de flexibiliteit om verschillende brandstoffen te gebruiken.

2024-01-23 Heatingworld

recente berichten