null

Onze tips voor een kachel spuiten

Onze tips voor een kachel spuiten

Bent u in het bezit van een houtkachel of bent u voornemens om er een aan te schaffen? Overweegt u dan ook eens hittebestendige lak of kachelverf. Met verf geeft u uw kachel een frisse, hernieuwde uitstraling. Maar het effect is meer dan alleen esthetisch. Vuil en roet hechten zich na deze behandeling namelijk ook veel minder makkelijk aan het oppervlak. Wanneer u de verf aanbrengt, schuurt u de kachel licht en reinigt u deze grondig. De lak of verf brengt u gelijkmatig en in dunne lagen aan.

Houtkachels
Spuitbus hittebestendige verf

Wat is hitte bestendige verf?

Hittebestendige verf is verf die speciaal is gemaakt om te gebruiken op oppervlakken die aan hoge temperaturen worden blootgesteld. Kachels en rookkanalen zijn daar voorbeelden van. De verf bestaat uit hittebestendige pigmenten. Zelfs onder zeer hoge temperaturen zullen er geen barsten optreden. Ook bladdert de verf niet af. Dit levert in de eerste plaats een goed beschermde kachel op. Daarnaast blijft uw kachel langer mooi. Zeker wanneer deze een centrale plek in een ruimte inneemt, wat meestal het geval is, is ook dat een punt van belang.

Wat is hitte bestendige verf?

Hittebestendige lak heeft dezelfde werking als hittebestendige verf. Ook deze vormt een beschermende laag over het oppervlak van een kachel en voorkomt schade. Daarnaast weet lak tegen corrosie te beschermen. De meeste soorten lak kunnen temperaturen tot wel 600 graden Celsius aan en vaak nog meer. Het met lak spuiten van uw kachel kunt u het beste buiten doen. De meest wenselijke resultaten behaalt u wanneer de lak een temperatuur tussen de 15 en 25 graden heeft. U houdt de spuitbus op ongeveer 30 centimeter afstand van het oppervlak en laat de opgespoten laag altijd eerst opdrogen alvorens u een volgende aanbrengt.

Uw kachel zwart maken

De meeste kachels bezitters kiezen voor de kleur zwart. Zwart geeft namelijk een stijlvolle uitstraling. Bovendien is deze kleur beter dan andere is staat om roestvlekken te camoufleren. Daardoor blijft uw kachel nog langer zijn esthetische waarde behouden. Gaat u, alvorens u de lak of verf aanschaft, altijd na tegen welke temperaturen deze bestand is. Na het aanbrengen moet de verf overigens altijd uitharden. Hierbij kan rookvorming ontstaan. Zorgt u dus altijd voor voldoende ventilatie. Kinderen en huisdieren kunnen op dat moment beter niet in de ruimte aanwezig zijn.

Dikwandige kachelpijp

Kies de juiste kachel verf

Heeft u een kachel? Net zo nauwkeurig als u ook de kachelpijp kiest, kiest u ook de kachel verf. Deze moet hittebestendig en geschikt voor het materiaal van uw kachel zijn. Gaat u daarbij altijd extra goed na tot op welke hoogte de temperaturen in uw kachel kunnen oplopen. Door voor het juiste kachelverf te kiezen, kunt u de levensduur van uw kachel aanzienlijk verlengen.

2023-12-14 Heating World

recente berichten