null

Hoe heet wordt een kachelpijp?

Hoe heet wordt een kachelpijp

Heeft u zich al enigszins verdiept in de aanschaf van een houtkachel? Dan zult u er inmiddels ook van op de hoogte zijn dat een kachelpijp een essentieel onderdeel is van de rookgasafvoer. Velen vragen zich af hoe heet een kachelpijp nu eigenlijk wordt. Daarop is geen eenduidig antwoord te geven. De uiteindelijke temperatuur is namelijk afhankelijk van uw houtkachel. Doorgaans bereikt een kachelpijp temperaturen tussen de grofweg 200 en 530 graden Celsius. Door voor een rvs kachelpijp te kiezen, kiest u een pijp die bestand is tegen dergelijke temperaturen.

Houtkachels
RVS kachelpijp

Hoe heet wordt een dubbelwandige kachelpijp?

Een dubbelwandige kachelpijp is geïsoleerd, een enkelwandige niet. De buitenste isolatielaag van een dubbelwandig rookkanaal zorgt ervoor dat de buitenkant van de pijp koeler blijft. Dit verkleint het risico op brandgevaar of dat u zich brandt aan een hete pijp. Een geïsoleerde pijp dient u dan ook te gebruiken wanneer u het rookkanaal door een plafond of muur laat lopen. Ondanks de isolatie blijft ook de temperatuur van een dubbelwandige kachelpijp hoog, namelijk tot wel 200 graden Celsius.

Hoe heet wordt een enkelwandige kachelpijp?

Zoals we al zeiden, heeft een enkelwandige kachelpijp dus geen isolatielaag. Dat leidt onvermijdelijk tot een hogere temperatuur aan de buitenkant. Deze kan oplopen tot 530 graden Celsius. Dat maakt het des te noodzakelijker om een dergelijke kachelpijp op ruime afstand van brandbare materialen te plaatsen. In de meeste gevallen kiest men voor een enkelwandige of dikwandige kachelpijp wanneer de houtkachel buiten wordt gebruikt. Ook kunt u een enkelwandige kachelpijp gebruiken voor de afstand van de kachel tot een muur of een plafond. Vanaf dit punt bent u verplicht over te gaan op een dubbelwandige pijp.

Dikwandige kachelpijp

Hoe heet wordt een houtkachel?

Houtkachels kunnen erg heet worden. De temperatuur binnenin zo een kachel kan tot wel 900 graden Celsius oplopen. De buitenkant kan dus behoorlijk warm worden. Heating World adviseert u daarom om altijd beschermende handschoenen te dragen wanneer u de kachel opent of de luchtschuiven bedient. Dit kunnen keukenhandschoenen zijn. De houtkachel zelf is overigens zo gebouwd, dat deze geen schade ondervindt van de hoge temperaturen. De meeste houtkachels zijn van plaatstaal of gietijzer vervaardigd.

Wordt een pelletkachel heet aan de buitenkant?

Behalve de houtkachel is ook de pelletkachel razend populair. Niet in de laatste plaats vanwege zijn lagere aanschafprijs. Pelletkachels realiseren daarnaast een hoge verbranding en zijn erg efficiënt. Pelletkachels worden aan de buitenkant een stuk minder heet dan houtkachels. De temperaturen kunnen per model verschillen. Toch is het ook bij het gebruik van een pelletkachel raadzaam om voldoende afstand tot brandbare materialen te bewaren. Wederom kun je met een rvs kachelpijp veiligheid en efficiëntie waarborgen. Heating World biedt een ruim assortiment aan rookkanalen en beantwoordt graag alle vragen die u hierover eventueel heeft.

2023-12-14 Heating World

recente berichten