null

Een rookkanaal aanleggen buitenom, kan dat?

Een rookkanaal aanleggen buitenom, kan dat?

De houtkachel is de laatste jaren aan een ware opmars bezig. Niet verwonderlijk, want het is niet alleen een voordelige manier van stoken, maar de kachel creëert ook nog eens een warme sfeer. Bovendien is het gebruik van hout milieuvriendelijker dan traditionele verwarmingsmethoden, omdat hout een hernieuwbare energiebron is. Een houtkachel vergt natuurlijk ook een kwalitatief hoogwaardige kachelpijp of rookkanalen. In sommige gevallen is het buitenom aanleggen daarvan de meest praktische oplossing. Bijvoorbeeld wanneer uw woning niet over een schoorsteenkanaal beschikt. Uiteraard dient u daarbij rekening te houden met de geldende regelgeving en veiligheidseisen.

Houtkachels
Muurbeugel verstelbaar

Veiligheid en regulaties voor een rookkanaal buitenlangs

Veiligheid is van het grootste belang. Raadpleegt u daarom altijd de lokale voorschriften voordat u met uw werkzaamheden begint. Het aanleggen van rookkanalen valt volgens de Woningwet onder de zogenoemde ‘vergunningsvrije bouwwerken’. Alleen wanneer u grote aanpassingen aan de draagconstructie van uw woning doet, is een vergunning noodzakelijk. Toch is het in veel gemeenten noodzakelijk om een vergunning aan te vragen als u een rookkanaal buitenom wilt aanleggen. Het is van belang om voor hoogwaardige materialen als roestvrij staal te kiezen en de rookgasafvoer op voldoende afstand van brandbare materialen te plaatsen.

Dubbelwandige rookkanalen

Opties voor het installeren van een rookkanaal aan de buitenkant van het huis

Wilt u een rookkanaal aan de buitenkant van uw woning plaatsen? Daarvoor bestaan verschillende opties. Hierbij moet u gebruikmaken van een dubbelwandig rookkanaal. Een dergelijk rookkanaal heeft een binnen- en buitenwand, waardoor een isolerende luchtlaag ontstaat. Er is zo minder warmteoverdracht naar de buitenmuur en dus een veel lager brandrisico. Natuurlijk is het ook van belang om voor een rookkanaal te kiezen dat bij uw kachel zelf past. U leest dit terug in de specifieke installatievoorschriften. Bent u niet zeker van uw zaak? Neemt u dan een professional in de arm.

Het doorvoeren van een rookkanaal door de buitenmuur

Wilt u een rookkanaal door de buitenmuur doorvoeren? Dat is een taak die nauwkeurigheid vereist. Voordat u daadwerkelijk aan de slag gaat, onderzoekt u op welke plek het rookkanaal het beste door de muur kan worden getrokken. Daar mogen geen structurele elementen zoals leidingen in de weg zitten. Tip van Heating World: gebruik ook altijd afdichtingsmateriaal in de opening van de muur, daar waar het rookkanaal naar buiten gaat. Zo krijgen tocht en vocht geen kans.

Aluminium kraaienkap

Het bevestigen van een kachelpijp langs de gevel

Tot slot is het zaak om het rookkanaal stevig langs de gevel te bevestigen. Zeker op de plekken waar het kanaal bochten maakt, is voldoende ondersteuning noodzakelijk. U kunt dit bijvoorbeeld realiseren met muurbeugels. Met kraaienkappen kunt u tot slot voorkomen dat vogels en andere kleine dieren de rookgasafvoer binnendringen en daar schade aanrichten.

2023-12-14 Heating World

recente berichten