null

De plaatsing van rookkanalen in verschillende daktypes

De plaatsing van rookkanalen in verschillende daktypes

Als u een houtkachel, open haard of ander verwarmingstoestel wilt plaatsen, is het goed om te weten hoe het rookkanaal op het dak moet komen. Het type dak dat u heeft, zoals een plat dak, een dak met pannen, of een rieten dak, beïnvloedt hoe u het rookkanaal moet installeren. Er zijn bepaalde regels en aanbevelingen. Zo moet u opletten hoe hoog het rookkanaal boven het dak moet uitsteken, welke materialen u het beste kunt gebruiken, hoe ver het rookkanaal van brandbare dingen moet staan en hoe u ervoor zorgt dat er geen water in komt. Op deze pagina gaan we dieper in op wat belangrijk is bij de plaatsing van rookkanalen, afhankelijk van het type dak dat u heeft.

De plaatsing van rookkanalen in verschillende daktypes

Hoogte rookkanaal in relatie tot daknok

Wanneer u een rookkanaal plaatst, is het belangrijk om te letten op hoe hoog dit kanaal boven de top van het dak komt. Dit heeft namelijk invloed op hoe goed de rook en gassen uit uw kachel of open haard worden afgevoerd. Er zijn regels die zeggen dat als uw rookkanaal dicht bij de top van het dak komt (binnen 3 meter), het minstens 1 meter hoger moet zijn dan deze top. Dit is om te zorgen dat de rook goed weg kan en niet terug uw huis in waait. Ook moeten we rekening houden met dingen rondom uw huis, zoals andere gebouwen of bomen. Die kunnen namelijk de wind beïnvloeden en zo de werking van het rookkanaal verstoren.

Flexibele dakdoorvoeren voor een houtkachel Schuin dak dakplaat

Rookkanaal op schuine daken

De helling van een schuin dak heeft invloed op de plaatsing en stabiliteit van het rookkanaal. Waterdicht maken is belangrijk om lekken te voorkomen. Daarnaast moet er een geschikte dakdoorvoer worden gebruikt die compatibel is met het type dakbedekking, zoals dakpannen of leisteen. Kies daarom voor de juiste flexibele dakdoorvoeren voor een houtkachel. De hoogte van het rookkanaal boven de daknok moet voldoen aan de lokale bouwvoorschriften om een goede trek en veilige werking te garanderen.

Rookkanaal op een plat dak

Als u een rookkanaal op een plat dak wilt plaatsen, zijn er een paar dingen waar u extra op moet letten. Omdat een plat dak geen helling heeft, kan er makkelijk water blijven staan. Daarom is het heel belangrijk dat rondom het rookkanaal alles goed waterdicht is. U kunt hiervoor speciale materialen en onderdelen gebruiken die gemaakt zijn voor platte daken. Ook moet u goed nadenken over hoe hoog het rookkanaal boven het dak uitkomt. Soms is het nodig om iets te plaatsen dat voorkomt dat de wind de rook terug blaast. En natuurlijk moet het rookkanaal stevig vastzitten, zodat het niet kan omvallen of verschuiven.

Dakplaat voor plat dak

Hoge objecten en gebouwen in de nabijheid

Kijk bij het plaatsen van een rookkanaal eerst goed rond uw dak. Staan er hoge bomen, gebouwen of andere dingen in de buurt? Deze kunnen de rook en lucht uit de kachelpijp tegenhouden. Hierdoor kan de rook soms niet goed weg en komt het terug in uw huis. Dit willen we natuurlijk voorkomen! Het is in dit geval handig om het rookkanaal wat hoger te maken, of zijn er andere oplossingen nodig. Het is belangrijk om hier goed over na te denken en advies in te winnen.

2023-10-16 Heating World

recente berichten