null

De beste materialen voor de installatie van een rookgasafvoer

De beste materialen voor de installatie van een rookgasafvoer

Bij de installatie van een rookgasafvoer is uw keuze voor het soort materiaal niet alleen een kwestie van functionaliteit, maar ook van veiligheid en duurzaamheid. Met de juiste materialen verloopt de afvoer van uw rook- en verbrandingsgassen efficiënt en veilig, terwijl het verkeerde materiaal juist leidt tot ondermaatse prestaties of zelfs potentiële gevaren. Gelukkig bieden we hier inzicht in de variëteit aan materialen, zodat u de beste keuze kunt maken voor uw situatie.

De belangrijkste materialen

Welke voordelen biedt het ene soort materiaal ten opzichte van het andere? We zetten de meest voorkomende keuzes voor u op een rij:

Roestvrij staal (RVS): een van de meest gekozen materialen, en dat is niet zonder reden. RVS staat bekend om zijn uitzonderlijke corrosiebestendigheid en superieure thermische prestaties. Het is zowel sterk als elegant, waardoor het een perfecte combinatie is van functionaliteit en een strak uiterlijk. Ze gaan lang mee en zijn zowel te krijgen in neutrale afwerking als met een laklaag.

Gegalvaniseerd staal: voor wie op zoek is naar een evenwicht tussen kosten en duurzaamheid, is gegalvaniseerd staal een goede keuze. Het betaalbaar is, biedt ook een solide weerstand tegen de elementen, hoewel het minder bestand is tegen de allerverste temperaturen dan sommige andere materialen.

Geblauwd staal: dit is staal tegen een betaalbare prijs en een unieke afwerkingslaag voor een visueel aantrekkelijk tintje. Het is een ideale optie voor diegenen die een onderscheidende look zoeken en de kachel zo nu en dan gebruiken. Een nadeel is dat dit materiaal niet lang meegaat, vaak maar één stookseizoen.

RVS
Flexibele dakdoorvoeren EPDM zwart

De dakdoorvoer en dakplaat

Wanneer het gaat om het selecteren van een dakdoorvoer, zijn flexibiliteit, duurzaamheid en goede afdichting de belangrijkste factoren in uw keuze. Flexibele EPDM dakdoorvoeren zijn ideaal voor houtkachels met dubbelwandige rookkanalen met isolatie. Ze trotseren extreme temperaturen, zowel de hitte tot 150 ºC als de ijzige kou tot -50 ºC.

Voor wanneer u een perfecte afdichting zoekt zonder compromissen, zijn er dakdoorvoeren van silicone. Naast een indrukwekkende warmtebestendigheid tot 250 °C, bieden ze UV-resistentie, passen ze zich moeiteloos aan alle dakprofielen aan en voorkomen ze vermoeiingsbreuken. Met deze dakdoorvoeren verzekert u zich van kwaliteit en gemoedsrust voor de lange termijn.

Aan de muur: nisbus en muurbeugels

Er zijn situaties denkbaar dat u uw kachelpijp aansluit op een bestaande schoorsteen. Daar komt de nisbus in beeld. Dit koppelstuk is gemaakt van gegalvaniseerd of dikwandig staal, en biedt u een veilige verbinding, zonder zorgen over gaslekken.

Hoe zorgt u ervoor dat uw kachelpijp stevig blijft, zelfs met temperatuurschommelingen? Hierbij helpen muurbeugels. Ook hier heeft u keuze uit het duurzame RVS, het stijlvolle RVS met poedercoating, het karakteristieke geblauwde staal, of het stevige gegalvaniseerde staal. Hierdoor bent u verzekerd van een stabiele en betrouwbare ondersteuning die voldoet aan alle bouweisen.

Geblauwde kachelpijp

Afwerking en precisie: rozet en centreerplaat

Afwerking en precisie zijn even belangrijk als functionaliteit bij het installeren van een rookgasafvoersysteem. Dit is waar de rozet en centreerplaat hun rol spelen. De rozet is een decoratieve plaat die gebruikt wordt om de overgang tussen de kachelpijp en de muur of het plafond mooi af te werken. Niet alleen voegt het een visueel element toe, maar het helpt ook om eventuele openingen te bedekken.

De centreerplaat daarentegen zorgt voor een precieze uitlijning van de kachelpijp, waardoor deze correct gepositioneerd blijft en een optimale luchtstroom behoudt. Ook deze producten worden geleverd in verschillende soorten metaal. Uw keuze hangt voornamelijk af van uw voorkeur voor het uiterlijk en of deze te combineren valt met uw rookkanaal. Let hierbij vooral goed op de juiste afmeting.

2023-10-16 Heating World

recente berichten