null

Hoe een pelletkachel installeren?

Hoe een pelletkachel installeren?

Er zijn meer dan genoeg redenen te noemen om tot de aanschaf van een pelletkachel over te gaan. Pelletkachels hebben in de meeste gevallen een rendement van tot wel 90%. Dat betekent dat ze hun brandstof bijna volledig verbranden. Bovendien maakt de computergestuurde bediening het u makkelijk. Het enige wat u hoeft te doen, is tijdig bijvullen en af en toe schoonmaken. De installatie van een pelletkachel is afhankelijk van het model en type kachel dat u heeft aangeschaft. Heating World vertelt u graag meer over het installeren van deze energiezuinige en milieuvriendelijke verwarmingsoplossing.

Vuurvaste kachelkit
Flexibele rookkanalen

Uw pelletkachel zelf installeren

Veel mensen die een pelletkachel hebben aangekocht, kiezen ervoor om deze door een professional te laten installeren. En alhoewel er niets op die keuze tegen is, kunt u -mits u over de benodigde handigheid en enige ervaring beschikt- hier ook zelf zorg voor dragen. De installatie op zich niet veel om het lijf: u zet de kachel op de juiste plek, sluit de aanvoer aan en doet de stekker in het stopcontact. Wel is de specifieke plek waar de pelletkachel komt te staan van belang. Zo moet de ondergrond stabiel en brandwerend zijn. Het gebruik van een hittebestendige mat is raadzaam.

Dubbelwandige rookkanalen

Wat heeft u nodig bij het installeren van een pelletkachel

Gaat u zelf uw pelletkachel installeren? Dan heeft u niet meer dan standaard gereedschap nodig. Daarnaast maakt u gebruik van een hittebestendige kit. Hiermee dicht u de kachel goed af en voorkomt u brandgevaar. Overigens zijn de instructies voor installaties anders wanneer u de kachel op een bestaand rookkanaal (schoorsteen) aansluit. In dat geval gebruikt u een flexibel rookkanaal. Een flexibele rookgasafvoer mag zich echter nooit buiten de schoorsteen bevinden. U gebruikt bovendien altijd een T-stuk om op de pelletkachel aan te sluiten.

Kies het juiste rookkanaal voor uw pelletkachel

Het kiezen voor het juiste rookkanaal voor uw pelletkachel is van het grootste belang voor de efficiëntie en de veiligheid ervan. In de meeste gevallen is een dubbelwandig rookkanaal van roestvrij staal dan ook een goede keuze. Vaak is een kachelpijp met 80 mm doorsnede al voldoende. Roestvrij staal heeft sterke isolerende eigenschappen en is erg duurzaam. Natuurlijk gaat u altijd goed na of het rookkanaal dat u voornemens bent aan te schaffen ook echt voldoet aan de specificaties van de pelletkachel. Zo zijn er ook speciale pelletkachel afvoeren.
Bij de installatie van uw rookkanaal zorgt u dat u van de kachel naar buiten toe opbouwt, waardoor er een afwaterend effect ontstaat.

Pelletkachel afvoer

Pelletkachel installeren regels en wat u moet weten

Gaat u een pelletkachel installeren? Dan is het ook noodzakelijk om u te houden aan de lokale bouw- en veiligheidsvoorschriften. De rookafvoer dient aan de geldende regels te voldoen. Bij de installatie houdt u er onder andere rekening mee dat u voldoende afstand tot brandbare materialen bewaart. Voor uw veiligheid kunt u ook het beste een koolmonoxidemelder in de buurt van de pelletkachel plaatsen. Zo kunt u met een gerust hart genieten van een warme, comfortabele leefomgeving.

2023-12-14 Heating World

recente berichten