null

Eisen rookkanaal voor een houtkachel

Dit zijn de eisen van een rookkanaal voor een houtkachel

Als het gaat om het installeren van een houtkachel in uw woning, komt er meer kijken dan alleen de aanschaf van de kachel zelf. Een belangrijk onderdeel van de installatie is het rookkanaal, dat de rookgasafvoer van uw kachel naar buiten leidt. De keuze en installatie van dit rookkanaal zijn onderworpen aan strikte wet- en regelgeving om de veiligheid te waarborgen. Laten we eens nader bekijken wat deze eisen precies inhouden.

Een overzicht van de huidige wet- en regelgeving

In Nederland en België is de technische staat van een rookkanaal en de bijbehorende kachelpijpen geregeld in het Bouwbesluit en de Europese CE-normen, waaronder EN 1443 en EN 1856-1. Deze regels vervangen de vroegere NEN 6062-keuringen, waarbij het verschil zit in de maximale temperatuur op het oppervlak van het kanaal. De nieuwe normen vereisen dat fabrikanten de veilige afstand tot brandbare materialen op de pijpen vermelden en in het installatievoorschrift aangeven of er wel of geen brandwerende omkokering nodig is.

Hoe de eisen voor een rookkanaal van een houtkachel van invloed is op uw installatie

De naleving van deze wetgeving heeft directe gevolgen voor de installatie van uw houtkachel. Het kan nodig zijn om een dubbelwandig rookkanaal met brandwerende beplating te installeren om aan de veiligheidseisen te voldoen. De afstand tot de omkokering staat vermeld op de labels van de pijpen.

Veelgestelde vragen over eisen rond rookkanalen en houtkachels

Een veelgestelde vraag die wij krijgen is: "Wat gebeurt er als mijn rookkanaal niet voldoet aan de eisen?" Het antwoord is eenvoudig: u riskeert niet alleen uw veiligheid en die van uw huis, maar u kunt ook wettelijke boetes krijgen.

Een andere veelgestelde vraag is: "Heb ik een bouwvergunning nodig voor de installatie van mijn haard?" Het antwoord is niet zo zwart-wit. U heeft meestal geen bouwvergunning nodig als er geen wijzigingen worden aangebracht aan het exterieur van de woning of als de constructie van het huis niet verandert. Echter, binnen sommige gemeenten is er mogelijk toch een bouwvergunning of andere vergunning vereist.

De gevolgen van niet-naleving van de wet- en regelgeving

Het niet naleven van de regelgeving omtrent rookkanalen kan serieuze gevolgen hebben. Naast de risico's op schoorsteenbrand en schade aan uw woning, kan het ook leiden tot juridische gevolgen zoals boetes. De gemeentelijke dienst Bouw- en Woningtoezicht heeft de bevoegdheid om te controleren of aan alle eisen is voldaan.

Het is cruciaal dat de materialen die voor het rookkanaal worden gebruikt, zijn gekeurd volgens de NEN-normen of vergelijkbare Europese normen. Deze keuringen worden meestal uitgevoerd door TNO in Nederland. Een door TNO volgens EN 1443 en EN 1856-1 goedgekeurd schoorsteensysteem wordt geacht te voldoen aan alle eisen, op voorwaarde dat het is opgebouwd volgens de instructies van de fabrikant. Alle rookkanalen en toebehoren bij Heating World zijn voorzien van alle benodigde keurmerken.

In het licht van de wet- en regelgeving is het duidelijk dat de installatie van een houtkachel en het bijbehorende rookkanaal voldoende voorbereiding en aandacht vereist. Het naleven van de normen zorgt niet alleen voor een veilige en efficiënte werking van uw kachel, maar garandeert ook dat u volledig in overeenstemming bent met de geldende wetten. Zo kunt u met een gerust hart genieten van de gezellige warmte van uw houtkachel.

2023-08-17 Heating World

recente berichten